To tidligere ansatte hos finansinstitusjonen Goldman Sachs er tiltalt av det amerikanske justisdepartementet for å ha hjulpet den malaysiske finansakrobaten Low Taek Jho med å hvitvaske flere milliarder dollar fra investeringsfondet 1MDB.

Finansakrobat på rømmen

Skandalen ble forsøkt dysset ned i Malaysia i flere år etter det ble dokumentert tette bånd mellom den daværende statsministerens familie og Low. Statsminister Najib Razak blokkerte en etterforskning rundt hvordan seks milliarder kroner hadde havnet på hans bankkonto.

Najib ble overraskende kastet under valget i mai. Han er tiltalt for maktmisbruk og korrupsjon. Hans kone og en rekke medarbeidere er tiltalt for hvitvasking av penger. Det ble beslaglagt flere hundre luksusvesker fra privatboligen i tillegg til store kontantbeløp.

På torsdag ble det tatt ut tiltale mot Low av det amerikanske justisdepartementet. To tidligere ansatte i finansinstitusjonen Goldman Sachs er også tiltalt.

– Mr. Low må antas uskyldig med mindre han er funnet skyldig, sier Lows pressetalsmann Isaac Benjamin til Bloomberg.

Low er på rømmen og ettersøkt over hele verden. Ifølge påtalemyndigheten i Malaysia skal han ha tømt investeringsfondet 1MDB for flere titall milliarder kroner. En luksusyacht til et par milliarder kroner ble beslaglagt i sommer og skal auksjoneres bort.

Low var en nær venn av stesønnen til Malaysias tidligere statsminister. De to kjøpte luksuseiendommer i USA, Storbritannia og i asiatiske ferieparadiser. De finansierte også Hollywood-filmer, blant annet «Wolf of Wall Street».

Fylte egne bankkontoer

Tidligere toppsjef for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, Tim Leissner, har erkjent seg skyldig i å ha betalt bestikkelser til offentlige ansatte i Malaysia og Abu Dhabi.

Goldman Sachs skal ifølge tiltalen ha tjent 600 millioner dollar i honorarer fra kundeforholdet med 1MDB. Finansinstitusjonen tilrettela for at det ble utstedt obligasjoner for over seks milliarder kroner.

Tim Leissner har gått med på å betale en bot på 43 millioner dollar. Ifølge tiltalen skal Leissner fra 2009 utarbeidet et system for utbetaling av bestikkelser og overføringer av penger til privatpersoner fra det statlige fondet.

Han skal ha overført over 20 millioner dollar til bankkontoer han og et familiemedlem disponerte. Han er for tiden løslatt mot en kausjon på 20 millioner dollar.

En annen person som har vært ansatt hos Goldman Sachs i Sørøst-Asia, ble arrestert i Malaysia på torsdag. Han skal fremstilles for varetektsfengsling på fredag.

«Selskapet fortsetter å samarbeide med alle som etterforsker denne saken», sier Goldman Sachs i en kort uttalelse.

Det amerikanske justisdepartementet kommer med knallhard kritikk mot forretningskulturen hos Goldman Sachs.

«Forretningskulturen, spesielt i Sørøst-Asia, var svært preget av å få avtaler. Til tider ble dette prioritert foran å sørge for overholdelse av lover og regler», heter det.

USAs utenriksminister Jeff Sessions har karakterisert 1MDB-skandalen som «kleptomani på sitt verste».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valutaekspert: I disse landene får du mest for pengene akkurat nå
Valutastrateg Kristoffer Lomholt i Danske Bank forteller deg hvor du bør reise.
01:33
Publisert: