Politiet på Maldivene bekrefter at det er igangsatt etterforskning av tidligere president Abdulla Yameen. Statlige institusjoner har oversendt dokumentasjon som skal vise påstått ulovlige transaksjoner med selskaper og finansinstitusjoner i Kina og Sørøst-Asia.

Abdulla Yameen tapte overraskende valget i høst. Vestlige land sendte ikke valgobservatører. Årsaken var at Maldivene ikke oppfylte grunnleggende krav. Yameen fengslet opposisjonspolitikere, en tidligere president, høyesterettsdommere og sin egen halvbror.

Han trakk Maldivene ut fra Samveldet av nasjoner, som består av Storbritannia og 53 tidligere kolonier, og knyttet sterke bånd til Kina, som finansierte og bygget store infrastrukturprosjekter i øystaten.

Sjokkerende faktura

Landets nye president, Ibrahim Solih, har forsøkt å finne ut hvor store gjeldsforpliktelser Maldivene, som har en befolkning på under en halv million, har tatt opp de siste årene.

– Jeg møtte den kinesiske ambassadøren og spurte hvor stort beløp det var. Jeg fikk en faktura med beløpet 3,2 milliarder dollar (27,5 milliarder kroner). Det var sjokkerende, sa tidligere president Mohamed Nasheed, som er rådgiver til presidenten, til Reuters etter møtet.

Den avsatte presidenten forsvarer låneopptakene.

En kinesiskfinansiert og kinesiskbygd bro åpnet like ved hovedflyplassen på Maldivene tidligere i år. Landets statsgjeld har økt kraftig og Kina er den største kreditoren.
En kinesiskfinansiert og kinesiskbygd bro åpnet like ved hovedflyplassen på Maldivene tidligere i år. Landets statsgjeld har økt kraftig og Kina er den største kreditoren. (Foto: Ashwa Faheem/AFP/NTB Scanpix)

– Vi tok opp lån for å akselerere den økonomiske utviklingen, forsvarer Yameen seg med.

Kina har forsøkt å få innflytelse i Det indiske hav. Den forrige regjeringen avviste et bud på 390 millioner kroner på å bygge et nytt sykehus. Kontrakten gikk til et kinesisk selskap som ville ha 1,2 milliarder kroner. Det er eksempler på andre oppblåste kontrakter.

President Ibrahim Solih skal på offisielt besøk til India i midten av desember. India skal være villig til å gi Maldivene lån for å kunne innfri de kinesiske gjeldsforpliktelsene og ferdigstille en strategisk viktig havn.

Solih blir sett på som en nær alliert av India i indiske og vestlige medier. Det betyr ikke nødvendigvis at han er fiendtlig innstilt til Kina, skriver forsker Liu Zongyi ved tenketanken Chongyang Institute for Financial Studies i den kinesiske avisen Global Times.

Avhengig av reiseliv

Siden 1970-tallet har Maldivene, som er plassert midt i Det indiske hav, vært et populært tropisk øyparadis for velstående turister. Turister og investorer har ikke brydd seg om politiske skandaler og geopolitisk kaos. Turistveksten har vært på 20 prosent det siste året.

Over 50 øyer og laguner ble leaset ut til investorer uten noen form for konkurranse eller bud i løpet av 18 måneder, blant annet til reiselivsselskaper i Singapore. 23 nye luksushoteller er under ferdigstillelse, og kapasiteten ved flyplassen skal femdobles.

Over en halv milliard kroner fra disse avtalene havnet på private bankkontoer, skriver The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i flere rapporter. Maldivene er et av Asias mest korrupte land, ifølge Transparency International.

Den tidligere reiselivsministeren Ahmed Adeeb, som også var visepresident i en periode, utpekes som nøkkelperson i skandalen. Han sitter fengslet, dømt for terrorisme, korrupsjon og maktmisbruk etter at han røk uklar med den avgåtte presidenten.

Maldivene har en verdiskaping på under fem milliarder dollar. Det meste kommer fra reiselivssektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er bare to låter «pianomannen» håper ingen spør etter
Har et repertoar på 4-500 låter - som kan få folk forelsket - eller skilt.
05:08
Publisert: