Det har vært dramatikk i det amerikanske senatet de siste timene. Republikanernes skattereformer skulle gjennom en nest siste avstemning på torsdag kveld med åpne diskusjoner. Nå er det uklart om det blir avstemning eller ikke før helgen.

Splittelse

Republikanerne har 52 av de 100 plassene i Senatet. Dette er nok til å få et flertall – hvis alle gir sin støtte. Den republikanske senatoren Ron Johnson fra Wisconsin sa på torsdag kveld amerikansk tid at han holder tilbake sin stemme.

Årsaken er at den siste versjonen av skattepakken ikke vil gi store nok skattekutt for bedrifter og eiere av små- og mellomstore bedrifter. Johnson er kjent for å true å stemme sammen med demokratene, men gjør det sjelden, ifølge MSNBC.

Selskapsskatten skal ifølge lovforslaget senkes fra 35 prosent til 20 prosent i 2019. Johnson har foreslått å senke den til 22 prosent umiddelbart og senere til 20 prosent.

En ny analyse fra en uavhengig skattekomité konkluderer med at skattereformen vil øke det amerikanske underskuddet med minst 1000 milliarder dollar det neste tiåret. Republikanerne er blitt valgt på løfter om å redusere underskuddet på over 20000 milliarder dollar.

Ifølge analysen fra Joint Committee on Taxation (JCT) vil skattereformene koste 1400 milliarder dollar. Inntektene vil bli økt med 458 milliarder dollar. I tillegg vil det koste 51 milliarder dollar i renter.

– Problemet her er at de økonomiske analysene avviker med 1000 milliarder dollar, sa Bob Corker under debatten på torsdag kveld i Senatet.

Bob Corker og Jeff Flake har ikke bekreftet at de vil stemme for forslaget. Begge er bekymret for at forslaget vil øke det amerikanske underskuddet. Flake vil ikke stille til gjenvalg neste år.

– Ikke perfekt

Ifølge majoritetsleder Mitch McConnell vil den neste avstemningen finne sted klokken 11 fredag morgen amerikansk tid (17:00 norsk tid). I løpet av natten skal det gjøres forsøk på å få de republikanske utbryterne til å stille seg bak reformen eller foreta mindre endringer.

Republikanerne er under sterkt press fra president Trump. Etter nesten 11 måneder har han ennå ikke lyktes med å få gjennom en større reform i Kongressen – til tross for republikanerne har flertall i begge kamre.

Senator John McCain, som tidligere har stemt mot partikolleger på blant annet helsereformer, er kritisk til Trumps skatteplan. Han har tidligere stemt mot skattereformer

– Jeg mener at lovforslaget, som ikke er perfekt, vil bedre den amerikanske konkurranseevnen og gi skattelettelser til den amerikanske middelklasse, sa McCain på torsdag.

– Hån mot lovgivningsprosessen

Demokratene i Senatet vil stemme mot skattereformen.

– De har bevisst utestengt demokrater i utformingen av skattereformen. Dette er en hån mot hele lovgivningsprosessen. Jeg oppfordrer republikanerne om å jobbe sammen med oss – og ikke mot oss, sa demokratenes senatsleder Chuck Schumer.

Hans kollega Ron Wyden mener at analysen fra den uavhengige skattekomiteen bekrefter hva demokratene har sagt i flere måneder.

– Dette er ikke skattereformer i det hele tatt. Dette er gavepakke til storselskaper, politiske donorer og spesielle interessegrupper, sier Wyden til Washington Post.

Dette var en anledning president Trump ikke lot gå fra seg.

«Dow brøt gjennom 24.000 for første gang (nok en all-time high). Hvis demokratene hadde vunnet presidentvalget ville markedet ha vært på 50 prosent fra disse nivåene, og forbrukertilliten, som også er på en all-time high, ville være lave og dystre», skrev han.(Vilkår)

Her støvsuges laksen for lus
Letsea forsker og gjør forsøk på bærekraftig oppdrett. Det har gjort de til gasellevinner i Norge.
02:26
Publisert: