Marc Benioff er blitt en av Silicon Valleys rikeste entreprenører med Salesforce, som er verdt nesten 100 milliarder dollar. Allerede for 20 år siden begynte Salesforce å bygge programvareløsninger i nettskyen – fremfor enkeltstående programvareløsninger.

Forlanger regulering

I et intervju med den amerikanske tv-kanalen MSNBC, som vil bli vist på søndag, retter Benioff knallhard kritikk mot det sosiale nettverksstedet Facebook.

– Facebook er de nye sigarettene. Det er vanedannende. Det er ikke bra for deg. De forsøker å få deg til å bruke det selv om du selv ikke skjønner hva som skjer. Myndighetene må komme på banen og regulere, sier han.

14 år gamle Facebook har over 2,2 milliarder brukere. Veksten har stagnert. Etter flere skandaler de siste to-tre årene, blant annet i forbindelse med presidentvalget i USA i 2016, har Facebook foretatt endringer på måten nyheter og innlegg vises hos brukerne.

Benioff støttet et forslag om at de største selskapene i San Francisco skal betale en tilleggsskatt som skal hjelpe byens hjemløse. Velgerne i San Francisco godkjente «Proposition C» i forrige uke. Han og hans kone kjøpte tidligere i år nyhetstidsskriftet Time Magazine.

Da MSNBC-journalisten påpeker at sigaretter fører til kreft og død, nekter Benioff å moderere uttalelsene.

– Den beste sammenligningen er at Facebook har alvorlige samfunnskonsekvenser på samme måte som sigaretter, sier han.

Uthaling og fornektelser

New York Times har publisert en avslørende artikkel som viser kaoset som oppsto i Facebook-ledelsen da avsløringene om russisk påvirkning av presidentvalget, datatyver og hatefulle ytringer på det sosiale nettverksstedet ble kjent.

Den respekterte amerikanske avisen dokumenterer hvordan Facebook slo hardt tilbake mot kritikere ved uthalingstaktikker, fornektelser og ved å bruke lobbyister i Washington, D.C.

Blant påstandene i artikkelen:

  • Facebook kjente til russisk innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen våren 2016 – flere måneder før grunnlegger Mark Zuckerberg avviste dette som en «crazy påstand».
  • Facebook vurderte å suspendere Trumps Facebook-konto på grunn av hatefulle ytringer, men fryktet Trumps støttespillere.
  • De hyrte inn lobbyister som hadde jobbet tett sammen med amerikanske politikere i Washington, D.C. som var kritiske til Facebook.
  • Da Apple-sjef Tim Cook sa at Apple ikke lagret store mengder informasjon på Apple-brukerne ble Zuckerberg fornærmet og beordret ledelsen om kun å benytte Android-telefoner.

«Ikke til å stole på»

Den amerikanske kongressrepresentanten David Cicilline, som sannsynligvis blir ny leder for justiskomiteens antitrustpanel i januar, skriver i en twittermelding at Facebook ikke er til å stole på og ikke kan regulere seg selv.

«Vi vet nå at så snart de visste sannheten, gjorde Facebook-ledelsen alt de kunne for å skjule det fra offentligheten ved å undertrykke kritikerne og spre konspirasjonsteorier», skriver han i en av flere twitter-meldinger.

Facebooks aksjekurs har falt med nesten 35 prosent siden juli. Børsverdien har falt med nesten 220 milliarder dollar til 414 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det kan hende at en statsråd eller to, eller tre, eller fire går av
Dagens Næringslivs kommentator Kjetil Wiedswang kommenterer Brexit på TV2 Nyhetskanalen.
04:16
Publisert: