Mandag formiddag stoppet EUs rådspresident Donald Tusk stats- og regjeringssjefenes dragkamp om fordelingen av de mektige toppjobbene i unionen. Lederne møtes på nytt på tirsdag.

Europeiske ledere hadde da diskuterte fordelingen av toppjobbene i EU hele natt til mandag, uten å komme til enighet. De fleste rykter og lekkasjer utover mandagen tyder på at danskene kan bli spilt utover sidelinjen, selv om ingenting er avgjort før alt er avgjort.

– Det er en hel kabal som skal legges, og det er en meget komplisert prosess som er meget uforutsigbar, sier Kristian Steinnes, EU-ekspert og professor ved NTNU i Trondheim.

Frans Timmermans (til venstre) er favoritt til å overta som president i Europakommisjonen etter Jean-Claude Juncker.
Frans Timmermans (til venstre) er favoritt til å overta som president i Europakommisjonen etter Jean-Claude Juncker. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB Scanpix)

Vestager ute, eller?

Vervet som president for Europakommisjonen etter luksembourgeren Jean-Claude Juncker er den desidert viktigste og mektigste posten som skal fylles, tett fulgt av posten som president i Det europeiske råd etter polakken Donald Tusk.

Stillingene som EUs utenrikssjef etter italienske Federica Mogherini, og president i Europaparlamentet skal også fylles.

Jobben som ny sentralbanksjef i ECB etter Mario Draghi skal også fylles i høst, og selv om denne posisjonen formelt ikke er en del av diskusjonene som nå pågår, er den en del av den store kabalen. Tyske Jens Weidmann har lenge vært favoritten, men Steinnes sier Finlands tidligere sentralbanksjef Erkki Liikanen nå har seilt opp som en het kandidat.

Maktposisjonene i EU skal etter beste evne fordeles mellom politisk tilknytning, kjønn, store og små land, og land i nord, sør og øst. I tillegg til personlige egenskaper.

– Det er vanskelig å si hvilke skillelinjer som her blir de viktigste. Men de store tunge landene har en tendens til å få det som de vil når det gjelder de tyngste postene, sier Steinnes.

Den danske konkurransekommissæren Margrethe Vestager, som tilhører den liberale gruppen, har lenge vært blant favorittene til å overta etter Juncker. Hun får meget gode skussmål for jobben som konkurransekommissær, der hun fryktløst har stått opp mot multinasjonale giganter som Microsoft, Apple, Google og Amazon, som har fått saftige bøter i milliardklassen. Som kvinne fra et lite land skulle hun også ha en god sjanse.

Politisk hestehandel

Men nå tyder alt på at den sosialdemokratiske gruppen ved Frans Timmermans, visepresident i Kommisjonen og tidligere nederlandsk utenriksminister, rykker opp og blir president, tross sterk motstand fra enkelte av landene i øst, som Polen og Ungarn.

Men Steinnes vil ikke avskrive Vestager helt.

– De nordiske landene er en mektig blokk hvis de står sammen, sier Steinnes.

Utover mandagen har ryktene gått om at Vestager muligens kan bli EUs utenrikssjef. Alternativt visepresident, hvis hun tar til takke med en slik trøstepremie.

Med en sosialdemokrat som kommisjonspresident åpner det seg for konservative Kristalina Georgieva fra Bulgaria som rådspresident etter Donald Tusk. Hun er i dag administrerende direktør i Verdensbanken.

Tyskland og Angela Merkels favoritt, Manfred Weber, kan dermed få jobben som president i Europaparlamentet.

Steinnes nevner EUs sjefforhandler på brexit, franske Michel Barnier, som en mulig kompromisskandidat. Han vil ikke helt utelukke at det kommer en helt ukjent kompromisskandidat inn fra sidelinjen for å løse opp en fastlåst situasjon, men han mener det er lite sannsynlig.

Danskene har også kastet nylig avgått statsminister Lars Løkke Rasmussen, og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, inn i diskusjonen. Men disse to trenger neppe å bestille flyttebil til Brussel med det første.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.