- Regjeringen har vært nødt til å iverksette paragraf 155 i grunnloven, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy om Catalonias uavhengighetsprosess.

På en pressekonferanse som begynte klokken 13.25 lørdag gjorde Rajoy kjent hvilke tiltak den spanske regjeringen vil iverksette overfor Catalonia.

Rajoy sier at regionpresident Carles Puigdemont i Catalonia avsettes, men at Catalonias uavhengighet ikke tilsidesettes.

Rajoy varsler nyvalg i Catalonia innen seks måneder.

- Vi vil avholde valg i Catalonia så snart normale tilstander er gjenopprettet, sier Rajoy.

Klokken 10 lørdag møttes den spanske regjeringen til et ekstraordinært ministermøte for de første samtalene om hvordan de skal stanse selvstyre i Catalonia.

Puigdemont ville ikke bøye seg for krav fra Spanias statsminister Mariano Rajoy om å skrinlegge planene om uavhengighet innen fristen torsdag klokken ti.

Da det ble klart, ga Rajoy beskjed om at regjeringen i Madrid lørdag starter prosessen med å frata regionen selvstyre.

Spanske myndigheter sa tidligere denne uken at de med loven i hånd vil helt eller delvis frata Catalonia selvstyret det har hatt siden 1979.

«Å trykke på atomknappen»

I paragraf 155 står det kort fortalt at myndighetene kan ta over kontrollen med de regionale myndighetene, dersom de ikke møter sine forpliktelser i henhold til grunnloven eller skader Spanias generelle interesser.

Å aktivere paragraf155 ble i Spania på forhånd omtalt som «å trykke på atomknappen».

Artikkelen har aldri tidligere blitt tatt i bruk.

Økonomiske konsekvenser

Sentralmyndighetene erklærte folkeavstemningen som grunnlovsstridig, og siden har Barcelona og Madrid ligget i full konflikt med hverandre.

Det bidro ikke til å lette på stemningen at opprørspolitiet brukte vold mot katalanere som ville stemme. Flere hundre mennesker ble skadet i sammenstøtene.

Konflikten har også økonomiske konsekvenser. Etter folkeavstemningen om uavhengighet har over 1100 selskaper flyttet sitt hovedkvarter ut av Catalonia, skriver det spanske økonominettstedet La Gaceta.

Årsaken til flukten er at bedriftene vil sikre at de underlagt EU-lovgivning uansett utfall.

Kongen: – Uakseptabelt

Den spanske kongen holdt fredag tale under utdelingen av Fyrstinnen av Asturias-prisene.

– Spania står overfor et uakseptabelt forsøk på løsrivelse, og vil ta hånd om det gjennom de rettmessige demokratiske institusjonene, sa Felipe i sin tale, ifølge NTB.

Kongen uttalte videre at spanske myndigheter vil handle i tråd med grunnloven og verdiene og prinsippene til det parlamentariske demokratiet som har vært på plass de siste 39 årene.

55,6 prosent av katalanerne mener at folkeavstemningen ikke ga de regionale myndighetene rettslig grunnlag for å erklære uavhengighet, ifølge en meningsmåling utført av GESOP for den katalanske avisa El Periódico, melder NTB lørdag.

68,6 prosent av katalanerne mener at det bør holdes nyvalg i regionen for å løse den konstitusjonelle krisen med sentralmyndighetene i Madrid.

En like stor andel mener at det bør innledes forhandlinger om grunnlovsreformer for å sikre økt selvstyre for Catalonia, i stedet for uavhengighet.

Saken oppdateres(Vilkår)