Klokken 13 fredag i Madrid besegles statsminister Mariano Rajoy og hans konservative regjerings skjebne i en sjelden mistillitsvotering i den spanske nasjonalforsamlingen.

En over ti år gammel korrupsjonssak – Gürtel-affæren – med bestikkelser og ulovlig partifinansiering, kan velte Rajoy etter over seks år ved makten.

– Spørsmålet er da hva som skjer? Hvem overtar, og blir det et snarlig nyvalg, spør Marcus Buck retorisk.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø og følger utviklingen i Spania nøye.

Mistillitsforslaget nå er utløst av at de første dommene i Gürtel-saken endelig har falt.

Pedro Sanchez, leder for sosialdemokratene (PSOE), håper å bli ny statsminister. Her da han kunngjorde mistillitsforslaget mot regjeringen Rajoy.
Pedro Sanchez, leder for sosialdemokratene (PSOE), håper å bli ny statsminister. Her da han kunngjorde mistillitsforslaget mot regjeringen Rajoy. (Foto: Francisco Seco/AP/NTB Scanpix)

Dobbel eurosmell

Den politiske krisen i Spania kommer samtidig som det politiske kaoset i Italia gjør at stadig flere økonomer nå snakker om en ny eurokrise.

Daniele Antonucci, seniorøkonom hos Morgan Stanley i London, er klar på at krisen i Spania ikke kunne kommet på et verre tidspunkt.

– Den politiske usikkerheten i eurosonen øker på grunn av utviklingen i Italia, og i noe mindre grad i Spania, sier Antonucci.

Rentedifferansen på statsgjeld til Tyskland, både for Italia og Spania, har økt i det siste, en klar indikator på at markedet priser inn økt risiko i disse to landene.

Middelhavssyken

Spansk økonomi har fått et skarpt oppsving de siste årene, etter den beinharde hestekuren i kjølvannet av finanskrisen for ti år siden.

Buck forklarer at mye av potensialet i Spania ikke er hentet ut fordi markedet har en tendens til å slå Spania i hartkorn med Italia, en større og tradisjonelt sterkere økonomi. Men Italia har prestert svakt økonomisk de siste årene, og de har skjøvet foran seg nødvendige reformer som Spania faktisk har gjennomført.

Buck mener mange av problemene i Spania skyldes faktisk den lave veksten i Italia. Det rammer investeringene ved at spanske bedrifter må betale en høyere rente enn fundamentale forhold skulle tilsi.

– Spania er veldig sårbar for hva som skjer i Italia, i og med at markeder mest skuler dit. Men alt handler om tillit, og faktum er at markedet har lavere tillit til Italia og Spania, enn til land som Tyskland. Dette er middelhavssyken, sier Buck.

Usikkert til det siste

Det politiske landskapet i Spania er blitt kraftig forrykket etter finanskrisen. Tidligere styrte som regel sosialdemokratene i PSOE eller de konservative i PP, med støtte fra varierende regionale partier typisk fra Baskerland eller Catalonia.

To helt nye partier er kommet på banen, begge med sterke populistiske trekk og vanskelig å plassere på en høyre-venstre-akse. Det liberale Cuidadanos (Borgere) og venstreorienterte Podemos (Vi kan) er nå omtrent jevnstore med de to fallende gigantene PSOE og PP, og Ciudadanos er nå faktisk største parti i Spania på de fleste meningsmålingene.

De regionale partiene har også fått svekket innflytelse, selv om det baskiske nasjonalistpartiet PNV nå bruker sin vippeposisjon som kan redde Rajoy i mistillitsavstemningen for alt den er verdt. Onsdag forhandlet PP og PNV om en overføring på 500 millioner euro til Baskerland, som muligens kan berge regjeringen.

Personkabaler, tidspunkt for nyvalg og penger er blant faktorene som til slutt bestemmer om det blir mistillit til Rajoy eller ikke.

– Situasjonen er kaotisk og uoversiktlig, sier Buck, som ikke tror på noen avklaring før fredag formiddag.(Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: