De siste ti årene har over fem millioner industriarbeidsplasser forsvunnet fra USA. USAs nyvalgte president Donald Trump har lagt skylden på Japan, Kina og Mexico for dette. Men de fleste arbeidsplassene har forsvunnet til automatisering og roboter.

Masayoshi Son har de siste 35 årene bygd opp en av Japans største privatformuer via selskapet Softbank. Han startet med å importere amerikansk programvare til Japan på begynnelsen av 1980-tallet. Ti år senere var han blant de første og største investorene i den amerikanske internettsektoren.

Ved årtusenskiftet hadde han en formue på over 70 milliarder dollar fra investeringer i internett- og teknologiaksjer. Det meste forsvant da boblen sprakk i år 2000. Han satset deler av hva han satt igjen med på nye teknologiselskaper, blant annet kinesiske Alibaba.

Formuen er tilbake på over 15 milliarder dollar. Han har tro på USA under Donald Trump som president.

– Vi skal investere 50 milliarder dollar i USA og skape 50.000 nye arbeidsplasser, sa Son etter å ha møtt Donald Trump på tirsdag.

Son tok initiativet til møtet med Trump, som i en Twitter-melding skrev at Son hadde sagt til ham at han «aldri ville ha gjort dette hvis Trump ikke hadde vunnet valget».

Det finnes foreløpig få detaljer om Sons investeringsplaner, men pengene vil komme fra et nyetablert teknologifond som Softbank har etablert sammen med et saudiarabisk investeringsfond. Fondet har rundt 100 milliarder dollar tilgjengelig, og det er planer om å øke kapitalen.

Amerikanske Iphone-modeller?

Den japanske entreprenøren viste frem dokumenter til journalister i lobbyen på Trump Tower etter møtet hvor logoen til det taiwanske selskapet Foxconn var synlig. Foxconn har vært Apples viktigste samarbeidspartner siden slutten av 1990-tallet.

Selskapet har over 1,3 millioner ansatte – de fleste ved fabrikker i Kina. Foxconn produserer blant annet Iphone for Apple. Selskapet har også sikret seg kontrollen over det japanske forbrukerteknologiselskapet Sharp, som produserer skjermer og komponenter.

– Vi forventer at det blir enklere å drive forretninger i USA under Trump og dereguleringer, sa Son.

Via selskapet Softbank kontrollerer han blant annet den amerikanske mobiloperatøren Sprint. Han har tidligere forsøkt å fusjonere Sprint med konkurrenten T-Mobile US, men er blitt stoppet av amerikanske myndigheter.

Softbank kjøpte i sommer det britiske selskapet ARM Holdings for 260 milliarder kroner. Over 95 prosent av verdens smarttelefoner og nettbrett benytter databrikker utviklet av ARM Holding. Apple var det første selskapet til å sette inn store ordrer.

Apple og andre amerikanske storselskaper som har all produksjon i Asia, er under press fra Trump om å flytte noe av produksjonen tilbake til USA.

– Jeg tror at en del av produksjonen kan komme tilbake til USA, først og fremst fordi Trump vil tvinge Apple til å gjøre det. Det har vært rapporter om at Foxconn vurderer å bygge fabrikker i USA. Det vil være positivt, sier teknologianalytiker Colin Gillis hos BGC Partners til CNBC.

«Unike instinkter»

Son har hatt en unik evne til å identifisere nye trender svært tidlig. Han fikk en avtale med Microsoft om å distribuere programvare i Japan allerede i 1981 – i pc-ens barndom. Son var største aksjonær i Yahoo på 1990-tallet.

Investeringen på 20 millioner dollar i det kinesiske internettselskapet Alibaba i år 2000 har vist seg å være en av de mest lukrative investeringene noen investor har foretatt gjennom  historien.

– Alt Son foretar seg, er basert på instinkter. Det er et geniinstinkt og er ikke basert på logikk, sier professor Satoshi Shima ved Tama University til New York Times.

Son har et temperament som er svært sjelden å finne i Japan. Han går ikke av veien for å konfrontere konkurrenter og politikere. For tre år siden måtte han komme med en unnskyldning etter at han kranglet og var høylytt i et møte med offentlige tjenestemenn.

– Jeg beklager. Jeg trodde jeg hadde blitt voksen, men det er jeg tydeligvis ikke blitt, sa den da 56 år gamle Softbank-grunnleggeren.

Investorer har sansen for møtet med Trump og hva dette betyr for det japanske selskapets muligheter i USA. Aksjekursen på Softbank har steget med 3,6 prosent ved Tokyo-børsen på onsdag. For hele året har kursen steget med 17,4 prosent.

Markedene

Det er en generell oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag. Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen nærmer seg en ny årsbeste.

Australia fikk en negativ økonomisk aktivitet i tredje kvartal – for første gang siden 2011. Bnp falt med 0,5 prosent sammenlignet med foregående kvartal. Dette er den største nedgangen siden finanskrisen rammet i fjerde kvartal 2008. Australia har ikke opplevd en resesjon, som er definert som to kvartaler med en nedgang i den økonomiske aktiviteten, siden 1991.

Ukesrapporten fra American Petroleum Institution (API) viser at de amerikanske oljelagrene falt med 2,2 millioner fat i forrige uke. Det var ventet en reduksjon på 1,4 millioner fat.

Oljeprisen har falt med 0,6 prosent i asiatisk handel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bilen for deg med liten familie og mye penger
Audi S5 er kanskje den beste allrounderen av alle egobilene.
01:56
Publisert: