Masayoshi Son har siden 1980-tallet klart å identifisere nye teknologitrender tidlig og investert i selskaper som Yahoo, Alibaba og Sprint. Nå har han nesten 100 milliarder dollar klar for å investere i ny selskaper som vil definere de neste 50 årene. Han er i tvil.
Mot teknologisk singularitet
Son var blant de første til å investere i internettselskaper på midten av 1990-tallet. Før dotcom-boblen sprakk hadde han aksjeverdier som gjorde ham til verdens rikeste; i noen dager satt han på aksjer verdt nesten 80 milliarder dollar i år 2000. Nesten alt forsvant.
Han satset 20 millioner dollar på det kinesiske oppstartsselskapet Alibaba. Gevinsten var på 65 milliarder dollar da Alibaba ble børsnotert. I år har han fått med seg pengesterke investorer fra blant annet Saudi-Arabia for å investere i nye teknologiselskaper.
Spørsmål er hvor han tør å satse.
– Jeg spår at om 30 år fra nå vil antallet superintelligente roboter være 10 milliarder – det samme som jordens befolkning. Enhver bransje som menneskene har skapt vil endres. Hjelpemidlene vi har skapt har tidligere vært dårligere enn menneskehjernen. Nå vil de bli smartere. Uansett hvilken bransje vi snakker om vil endres, sa Son under et innlegg på en konferanse denne uken, ifølge Dealbook.
Son har investert i den nye økonomien – alt fra delingstjenester til produsenter av elektronikk, også roboter.
– Hvilken visjon og tro ligger til grunn for mine investeringer? Singularitet, svarte Son.
Teknologisk singularitet er et teoretisk punkt i sivilisasjonsutviklingen, hvor den teknologiske utviklingen akselererer uendelig. Dette skal kunne forekomme hvis kunstig intelligens (A.I.) når nivået til mennesker med intellekt og forståelse.
Farligere enn Nord-Korea
Alt fra helsetjenester og finans til produksjon og landbruk vil få superintelligente roboter. Disse vil overta arbeidsoppgaver som utføres av mennesker.
– Når robotene blir så smarte og de kan bevege muskler. Hva er definisjonen av hva mennesker kan gjøre? Hva skal vi gjøre hvis de erstatter mange av arbeidsoppgavene våre? Hva er livsverdien for oss? Dette er noe vi må tenke grundig gjennom, sa Son.
Tesla-sjef Elon Musk har lenge advart mot kunstig intelligens og avanserte roboter.
– Det er en ganske stor sjanse for at vi ender opp med en universell borgerlønn ordning på grunn av automatiseringen. Jeg vet ikke om det finnes noen annen løsning, sa Musk til den amerikanske næringslivskanalen CNBC i fjor.
Han har fortsatt med å komme med advarsler i år.
«Hvis du ikke er bekymret for kunstig intelligens, bør du være det. Det er mye farligere enn Nord-Korea», advarte han i en twitter-melding for en måned siden.(Vilkår)