Den japanske entreprenøren Masayoshi Son er karakterisert som edderkoppen i den globale oppstartssektoren med en nese for å finne oppstartsselskaper med stort potensial. Investeringene i Yahoo og Alibaba er legendariske med skyhøy gevinst.

Via Softbank har han foretatt store investeringer i noen av verdens største «enhjørninger» – globale oppstartsselskaper verdt over en milliard dollar. Han har hatt stor tro på selskaper som revolusjonerer eksisterende bransjer.

Andre investorer deler ikke optimismen.

Full kollaps

Kontorfelleskapselskapet The We Company (WeWork) planlagte børsnotering, til en verdi av nesten 50 milliarder dollar, kollapset – selv etter å ha redusert verdien til under 15 milliarder dollar.

Nå har grunnlegger Adam Neumann forsvunnet fra rollen som konsernsjef og styreformann. Softbank er en av de største aksjonærene og har tilført selskapet 10,5 milliarder dollar (95 milliarder kroner) gjennom flere kapitalutvidelser – senest i januar med to milliarder dollar.

Neumann forsøkte å få Softbank til å stille med friske midler denne uken, men fikk avslag fra den mektige japanske finansmannen, som har ledet selskapet i nesten 40 år.

De amerikanske finansinstitusjonene JP Morgan, Goldman Sachs og Morgan Stanley fortalte Son og Neumann at de ville kunne finne kjøpere til en verdi på selskapet på mellom 60 og 100 milliarder dollar, sier kilder til Financial Times.

David Spreng, som er grunnlegger av Runway Growth Capital i Silicon Valley, mener finansinstitusjonene ikke hadde gjort jobben sin.

– Hvis institusjonelle investorer virkelig hadde troen å dette ville de ha visst det, sier han til FT.

For tilretteleggerne ventet inntekter på rundt 100 millioner dollar ved en vellykket børsnotering.

Arroganse og grådighet

WeWorks børsprospekt inneholdt informasjon som skremte potensielle investorer. Neumann forsøkte å berike seg selv. Det var lagt inn klausuler som ville gi aksjonærer ekstra aksjer hvis den planlagte emisjonen førte til en lavere verdivurdering.

Professor Aswath Damodaran ved handelshøyskolen Stern School of Business ved New York University advarte investorer før emisjonen. Han kom frem til at WeWork er verdt 14 milliarder dollar.

Dette er under en tredjedel av hva Softbank mente verdien var i vinter, og 90 milliarder dollar lavere enn hva Morgan Stanley mente kunne være verdien, ifølge Financial Times.

– Tallene som verserte før børsnoteringen var høye. Jeg tror Softbank ble grådig og dum på 47 milliarder dollar da en børsnotering var nært forestående. De trodde andre ville se på hva de betalte. Det er en kombinasjon av arroganse og grådighet, sier Damodaran til CNBC.

Teknologifond i fare

Softbank er forvalter av «Vision Fund», hvor den saudiarabiske staten er inne som største eier med rundt 45 milliarder dollar. Vision Fund er også aksjonær i blant annet Uber og WeWork. Softbank-sfæren kontrollerer rundt 29 prosent av aksjene i WeWork.

Softbank er i ferd med å etablere «Vision Fund 2» med 108 milliarder dollar i egenkapital. I fjor planla Saudi-Arabia å investere et tilsvarende beløp i det nye fondet. Nå er planene skrinlagt, ifølge Bloomberg.

Uber ble børsnotert i vår og børsverdien har falt med over 30 prosent – til 53 milliarder dollar. Slack er halvert fra børsnoteringen i juni.

Softbank har investert 9,3 milliarder dollar i Uber.

Med dagens aksjekurs er verdien på under syv milliarder dollar. I WeWork er Softbanks totale investeringer 10,5 milliarder dollar, ifølge BusinessInsider.

– Svakt kvartal

WeWork har fått inn en ny ledelse og de er fast bestemt på å gjennomføre en emisjon og børsnotering før årsskiftet. Dette er også kravet fra banker som skal stille med seks milliarder dollar i ny finansiering – under forutsetning av at det blir en børsnotering. Selskapet har aldri tjent penger.

– Jo lavere emisjonskurs, jo større er det bokførte tapet og utvanning for Softbank. Dette, kombinert med den svake utviklingen i Uber og Slack, gjør at dette sannsynligvis blir et svakt kvartal for Vision Fund, sier analytiker Chris Lane hos Bernstein til CNBC.

Masayoshi Son formue har falt med over fire milliarder dollar på to måneder – til 15,1 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.