Børsnoteringen av Softbank Corp. vil bli den største i Japans historie. Det tidligere statstelemonopolet Nippon Telegraph & Telephone (NTT) hadde verdensrekorden i mange år før amerikanske internett- og teknologiselskaper tok førsteplassen.

Softbank-gründer Masayoshi Son har alltid hatt god teft og identifisert nye trender i teknologisektoren tidlig. Han tapte rundt 70 milliarder dollar av egne penger da internettboblen brast ved årtusenskiftet, men satset 20 millioner dollar på en kinesisk engelsklærer.

Investeringen i Jack Ma ga en eierpost på over 40 prosent i Alibaba – Kinas mest verdifulle børsnoterte selskap. Softbank er fortsatt største aksjonær med 29,1 prosent av aksjene, verd 110 milliarder dollar.

Mer lønnsomt enn statspapirer

Nå skiller Softbank ut mobilvirksomheten i et eget selskap og vil børsnotere denne ved Tokyo-børsen. I børsprospektet, som ble lagt frem mandag, sier selskapet det vil selge 1,6 milliarder aksjer for 170 milliarder kroner.

– Jeg tror at en rimelig sum penger vil finne veien til denne børsnoteringen. Det er et mobilselskap, og det betyr en stabil kontantstrøm. Hvis vi ser på fremtidig avkastning og utbytte til aksjonærene, er dette en langt mer interessant investering enn statspapirer, sier analytiker Tetsutaro Abe hos Aizawa Securities til Reuters.

Japanske statspapirer gir knapt avkastning. Softbank lover aksjonærene en svært sjenerøs utbyttepolitikk på 85 prosent. Softbank vil sitte med rundt 63 prosent av aksjene etter børsnoteringen.

– Timingen er ikke god, sier en aksjemegler til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Japans største mobilselskap planlegger å kutte prisene med inntil 40 prosent. I 2019 vil internettselskapet Rakuten lansere mobiltjenester i Japan.

Kunstig intelligens og delingsøkonomi

Masayoshi Son planla å pensjonere seg for tre år siden og hadde ansatt en etterfølger. Så fikk han øynene opp for den neste, store muligheten i teknologisektoren: delingsøkonomien og kunstig intelligens. Softbank er største enkeltaksjonær i Uber og i forhandlinger med å øke investeringen i kontordelingsselskapet Wework.

– Det kan virke som at vi investerer impulsivt uten en plan. Det underliggende temaet for oss er kunstig intelligens. Jeg bruker 97 prosent av tiden min og hjernekapasiteten på kunstig intelligens, sa Son da han la frem kvartalsresultater tidligere i år.

Pengene Softbank Group får fra å selge seg ned, skal investeres i selskaper med spisskompetanse innenfor kunstig intelligens og delingsøkonomien, ifølge selskapet.

Kontroversiell investorpartner

Son har fått med seg kapital fra det statlige saudiarabisk investeringsfondet Public Investment Fund for å etablere «Vision Fund».

«Det neste tiåret vil Softbank Vision Fund bli verdens største investor i teknologisektoren», sa Son da han fikk første investering på 45 milliarder dollar.

Son trakk seg som deltager i en stor investorkonferanse i Saudi-Arabia i oktober etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Tyrkia.

– Vi ønsker at de som sto bak dette, stilles til ansvar. Vi har også et ansvar overfor det saudiarabiske folk med å fortsette å investere og forvalte midlene. Dette var en forferdelig hendelse, men vi mener det er riktig å delta i moderniseringen av Saudi-Arabia, sa Son på resultatpresentasjonen, som ikke ville kommentere om han vil ta imot flere nye investeringer fra Saudi-Arabia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ekspert: Med denne metoden kan Det hvite hus ha manipulert Twitter-video
02:44
Publisert: