Det japanske teknologiinvesteringsselskapet Softbank økte driftsresultatet med 49 prosent i siste kvartal. Dette skyldes blant annet en solid avkastning fra Vision Fund, hvor Softbank har hentet inn nesten 100 milliarder dollar for å investere i teknologiselskaper.

Fra Uber til BorrowMyDoggy

Som student i USA utviklet han en lommeoversetter fra engelsk til japansk. Han solgte patentet til elektronikkselskapet Sharp for 7,5 millioner kroner som 20-åring. Dette var startkapitalen for Softbank.

På 1980-tallet sikret Masayoshi Son seg en distribusjonsavtale for Microsoft i Japan. I motsetning til vestlige markeder tok det tid før Microsoft fikk et gjennombrudd i Japan. I internettets barndom var han blant de første investorene til å satse på søkeselskapet Yahoo.

Fem år senere fikk han kontakt med den kinesiske engelsklæreren Jack Ma, som hadde vært turguide for en av Yahoo-grunnleggerne i Kina. Masayoshi Son investerte 20 millioner dollar i hva som senere ble Alibaba – et av verdens mest verdifulle internettselskaper.

Listen over selskaper Softbank har investert i er lang, fra kontordelingsselskapet WeWork til transportdelingsselskaper, solenergi og databrikkeutviklerselskapet ARM.

Softbank er største enkelteier i transportdelingselskapet Uber og har store eierposter i konkurrerende selskaper og hundeutleieappen BorrowMyDoggy.

– Det kan virke som at vi investerer impulsivt uten en plan. Det underliggende temaet for oss er kunstig intelligens. Jeg bruker 97 prosent av tiden min og hjernekapasiteten på kunstig intelligens, sa Son under resultatpresentasjonen på mandag.

Singularitet

Son planla å pensjonere seg i 2015, men fikk øynene opp for hva han mener vil være en teknologisk revolusjon som vil endre verden – kunstig intelligens.

– Hvilken visjon og tro ligger til grunn for mine investeringer? Singularitet, sa Son i fjor høst.

Teknologisk singularitet er et teoretisk punkt i sivilisasjonsutviklingen, hvor den teknologiske utviklingen akselererer uendelig. Dette skal kunne forekomme hvis kunstig intelligens (ai) når nivået til mennesker med intellekt og forståelse.

Son tror at datamaskiner og roboter som benytter kunstig intelligens vil være smartere enn mennesker innen 30 år og ha en intelligens på 10.000.

For 20 år siden satset han tilsvarende på internettselskaper. Ikke alt gikk like bra. Før dotcom-boblen brast hadde han aksjeverdier som gjorde ham til verdens rikeste; i noen dager satt han på aksjer verdt nesten 80 milliarder dollar i år 2000. Nesten alt forsvant.

Rekordstor børsnotering

Investorer har tro på Son og Softbank. Softbanks Vision Fund, som er verdens største privateide investeringsfond, har hentet inn 93 milliarder dollar og investert 27,1 milliarder dollar i 29 selskaper. Et nytt fond er under planlegging.

Softbank planlegger å skille ut mobilvirksomheten og børsnotere denne i hva som vil bli en av Japans største børsnoteringer, ifølge Bloomberg. Verdien på det utskilte selskapet kan være på 90 milliarder dollar – nesten like mye som Japans største mobiltelefonselskap, NTT DoCoMo.

Softbanks aksjekurs har steget med 6,7 prosent på tirsdag. Han har en privatformue på 25,1 milliarder dollar, ifølge Forbes – noe som gjør ham til Japans rikeste. I 2017 investerte Softbank 35 milliarder dollar i over 100 selskaper over hele verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Konsernsjefer om NHO-forslaget: – Viktig debatt!
Konsernsjefene i Orkla og Tine, Peter A. Ruzicka og Hanne Refsholt, kommenterer NHO-utspillet om å fjerne selskapsskatten under et arrangement på Norway Cup.
01:24
Publisert: