I en tale like over midnatt natt til mandag sier Renzi at han tar det fulle ansvaret for nederlaget i folkeavstemningen og at det kun er han – ingen andre – som har tapt.

Nesten 60 prosent stemte nei til reformforslaget.

– Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes. Nei-siden har vunnet, og det er en meget tydelig og klar seier, sa statsministeren. Han varslet at han mandag ettermiddag vil levere inn sin avskjedssøknad til Italias president Sergio Mattarella.

– Med dette er min regjeringstid over. Når du taper, kan du ikke late som om ingenting har skjedd. Lenge leve Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet, sa Renzi og avsluttet talen med å ønske lykke til.

– Reflekterer folkets vilje

Renzi påpekte at valgdeltakelsen har vært høy. Nesten 70 prosent av de stemmeberettigede hadde stemt, et eksepsjonelt høyt tall i italiensk sammenheng. Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier det er viktig å understreke dette.

– Folkeavstemningen reflekterer det italienske folkets vilje, sier Brende og legger til at han tar Renzis avgang til etterretning.

– Jeg ønsker å takke statsminister Renzi og utenriksminister Paolo Gentiloni for et veldig godt samarbeid. Vi vil selvsagt også samarbeide med en ny italiensk regjering når denne kommer på plass, sier Brende i en pressemelding.

Han advarer mot å dramatisere situasjonen og de eventuelle politiske og økonomiske konsekvensene for Europa. Det europeiske politiske og økonomiske systemet er robust, selv om Italias økonomiske situasjon er krevende, sier han.

Varslet avgang

Renzi hadde varslet på forhånd at han ville gå av dersom han ikke fikk folket med seg på å endre grunnloven og gi regjeringen mer makt på bekostning av senatet og regionale og lokale myndigheter. Håpet var at dette skulle bidra til mer politisk stabilitet i et land som har hatt 60 regjeringer de siste 68 årene.

Renzi sa nylig i et intervju med avisen Corriere della Sera at folkeavstemningen ville avgjøre Italias skjebne for de neste 20 årene.

Laveste siden mars ifjor

Euroen ble svekket med rundt en prosent mot dollaren etter at nederlaget i folkeavstemningen var klart. Den europeiske fellesvalutaen falt til laveste nivå mot dollaren siden mars 2015, melder Reuters. I New York pekte pilene nedover i forhåndshandelen før mandagens børsåpning på Wall Street.

Både politikere og finansmarkedet har fryktet at en seier til nei-siden kunne føre til ny ustabilitet og forverring av en allerede vanskelig situasjon for italienske banker.

- Det er ikke først og fremst selve avstemningen, men de mulige konsekvensene av Renzis fratreden som markedet ser på, sier markedsanalytiker Ric Spooner hos CMC Markets Asia Pacific i Sydney til Bloomberg News.

Solid nei-seier

Etter at nesten alle stemmer er talt opp, har 40,3 prosent stemt for reformen og 59,7 prosent har stemt imot.

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som før og under annen verdenskrig.(Vilkår)