Salvini var onsdag i Polen for å møte Jaroslaw Kaczynski fra det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS. I forbindelse med møtet uttalte Italias innenriksminister at populister fra Italia og Polen burde starte en «europeisk vår», og mener det kan bidra til å erstatte sentrumsorienterte politikere fra Tyskland og Frankrike ved neste valg i EU-parlamentet.

– Vi forbereder en ny likevekt og ny energi i Europa, og Polen og Italia vil absolutt lede denne nye europeiske våren, sa Salvini.

Ny plan

Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen (M5S) sitter i regjering sammen med det sterkt høyreorienterte og innvandringsfiendtlige partiet Ligaen, som Salvini representerer. Italias regjering har en rekke ganger kritisert EU for innvandringspolitikken de fører.

Salvini sa også at den «nye planen for Europa» er å erstatte den dominerende «fransk-tyske-aksen». Han mener den burde erstattes med en «italiensk-polsk-akse».

– Jeg vil gjerne lage en pakt, en allianse for alle som vil redde Europa, jo flere av oss, jo bedre, sa han, og la til at hans parti vil utrede en tipunktsplan som de vil presentere til andre EU-land.

På kant med EU

– Jeg har ingen krystallkule, men målet er å bli den nest største bevegelsen, kanskje den største, i det neste valget i EU-parlamentet, sa han.

I tillegg til å være uenige med EU i innvandringspolitikken, har de også vært på kant med EU når det kommer til Italias økonomi. EU-kommisjonen avviste Italias budsjett i oktober fordi de mente italienerne hadde lagt opp til en altfor stor pengebruk, gitt landets svulmende statsgjeld.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er makteliten lønnsom for AS Norge? Vi spurte dem selv på NHO-konferansen i Oslo
01:59
Publisert: