– Vi har bedt presidenten om mer tid til å avslutte regjeringssamtalene. De neste dagene vil være avgjørende, sa Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio mandag ettermiddag etter et møte med Mattarella.

Utsettelsen ble kunngjort etter at det italienske nyhetsbyrået AGI mandag morgen skrev at Ligaen-leder Matteo Salvini sent søndag i en telefonsamtale med Mattarella sa at Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S) «vil kunngjøre at de er klare fra mandag til å fortelle om alt, inkludert navnet på statsministeren».

Luigi Di Maio møtte Salvini tidligere søndag kveld. Senere sa M5S-lederen at partiene var blitt enige om en statsministerkandidat. Di Maio kunngjorde ingen navn, men sa at det er en «politiker, ikke en teknokrat».

Det har vært spekulasjoner om at verken Di Maio eller Ligaens leder Matteo Salvini vil overta statsministerstillingen, men at det heller vil være en «nøytral tredjeperson». Det er uklart hvem dette vil være.

Flertall

Det har nå gått over to måneder siden valget på ny nasjonalforsamling 4. mars, hvor ingen partier eller fløyer sikret seg parlamentarisk flertall.

Ligaen og M5S har til sammen nok plasser i nasjonalforsamlingen til å kunne danne en flertallsregjering, men en regjering med kun de to partiene har tidligere sett ut til å være utelukket. En av grunnene er at Ligaen også ville ha med Silvio Berlusconis parti Forza Italia, et parti M5S utelukket å samarbeide med nettopp på grunn av Berlusconi og korrupsjonsdommen mot ham.

Etter flere måneder med intense forsøk på å danne en levedyktig regjering, truet president Sergio Mattarella til slutt med å utnevne en teknokratregjering forrige uke.

Da ble det fart i forhandlingene mellom M5S og Ligaen, og i tillegg hjalp det stort at eksstatsminister Berlusconi forsikret at en regjering mellom Ligaen og M5S ikke vil bety slutten på samarbeidet i høyrealliansen.

Kompromisser

Ifølge flere italienske medier har Ligaen og M5S kommet til enighet på flere områder i løpet av den siste ukens forhandlinger.

Partiene er angivelig enige om å droppe en økning i pensjonsalderen, og M5S skal ha gått med på en del av Ligaens svært strenge innvandringspolitikk.

Salvini og Di Maio skal også ha inngått kompromisser på andre områder som har vært sentrale for partiene deres i valgkampen – Ligaens ønske om drastiske skattekutt, og M5S ønske om en universell minstelønn.

I tillegg til politikken må de to partiene også bli enige om partifordelingen i en eventuell regjering. Salvinis Ligaen fikk 17 prosent av stemmene i valget, mens høyrealliansen med Forza Italia fikk samlet sett 37 prosent. Femstjernersbevegelsen ble det største enkeltpartiet med 33 prosent av stemmene.(Vilkår)

Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor Israel jubler og Palestinerne raser
Slik forklarer DNs Kjetil Wiedswang hvorfor det å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem skaper konflikt.
01:11
Publisert: