Advarselen til de britiske folkevalgte kommer kun timer før det tirsdag skal stemmes over neste steg i brexitprosessen.

Butikksjefene i blant annet Sainsbury's, Asda og McDonald's er ifølge BBC blant dem som hevder matproduksjonen i Storbritannia er svært avhengig av EU. I brevet viser de blant annet til at om lag en tredel av maten som blir konsumert i Storbritannia, kommer fra unionen. I tillegg advarer de om at det vil være nærmest umulig å tilby fersk mat.

Med seg på laget har de Co-op, Costcutter, Lidl, Waitrose, Marks & Spencer, KFC og Pret A Manger. Men verken Tesco, som er markedets største aktør, eller den tyske lavpriskjeden Aldi har skrevet under brevet.

– Vi forutser en betydelig risiko når det gjelder å opprettholde valgmuligheter, kvalitet og holdbarhet for mat som våre kunder vil kunne forvente i våre butikker. Det vil samtidig være et uunngåelig press på matprisene, som følge av høyere transportkostnader, nedskriving av valuta og tariffer, skriver butikksjefene i et brev til de folkevalgte.

– Vi er urolige for at våre kunder vil være blant de første til å merke betydningen av et «no-deal»-scenario, skriver de videre og oppfordrer politikerne til å finne en løsning.

Matvareforhandlerne ønsker gjennom brevet å belyse mulige utfordringer og konsekvenser dersom politikerne ikke kommer til enighet om en avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.