Maxine Waters, demokraten som leder finanskomiteen i Representantenes hus, gikk til frontalangrep mot Facebook-sjefen da høringen startet i Washington sent onsdag.

Maxine Waters legger ingenting i mellom.
Maxine Waters legger ingenting i mellom. (Foto: Andrew Harnik/AP/NTB Scanpix)

I utgangspunktet skulle Zuckerberg svare på spørsmål fra kongresskomiteen om Facebooks nye kryptovaluta Libra. Men Waters gjorde ved åpningen av høringen det krystallklart at komiteen ville bruke sin rett til å ta opp ethvert tema som passer dem. Hun fortsatte med å beskylde Facebook for å bidra til massiv velgermanipulasjon, blant annet gjennom falske kontoer, ofte russiske, og politisk propaganda, ofte fra ukjente og utenlandske annonsører.

– Din påstand om å fremme ytringsfrihet virker ikke sann, mister Zuckerberg. Kanksje du mener du står over loven. Det synes som du aggressivt fremmer selskapets vekst, og at du er villig til å tråkke over hvem som helst, tordnet Waters.

Hun mener det er problem at et selskap som har mer enn en tredel av verdens befolkning som kunder, 2,7 milliarder mennesker, nå vil utfordre den amerikanske dollaren og etablere en egen valuta.

– Du har åpnet opp for en seriøs diskusjon om hvorvidt Facebook bør splittes opp, sa Waters.

Politikernes angrep på libra rammer også andre kryptovalutaer, som bitcoin, i frykt for politiske innstramminger. Bitcoin faller bratt i verdi onsdag kveld, rundt åtte prosent mot dollar.

Zuckerberg avviser disse anklagene, og han fremholder at libra vil bidra til å stagge lignende kinesiske valutaer som vil utfordre den amerikanske dominansen.

– Libra vil hovedsaklig støttes av dollar, og jeg mener den vil utvide USAs finansielle lederskap og våre demokratiske verdier, sier Zuckerberg.

Han har flere ganger advart mot «kinesiske tilstander» dersom Facebook underlegges strengere reguleringer og restriksjoner. Han sier internett kan deles i to versjoner. Den frie amerikanske, og den kinesiske sensurmodellen som han mener nå sprer seg i mange land.

– Inntil nylig har internett i nesten alle land utenfor Kina vært ledet av amerikanske plattformer. Disse har vært basert på at brukere kan uttrykke seg som de ønsker. Det er ingen garanti for at disse verdiene vil komme vinnende ut, sa Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg under en tale ved Georgetown University i USA på sist uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.