Det er 20 år siden de kinesiske BAT-selskapene Baidu, Alibaba og Tencent ble etablert i Kina. Teknologiselskapene fikk vokse uten at den kinesiske staten var inne på eiersiden. De er blitt markedsledende i Kina og har vokst uten konkurranse fra internasjonale selskaper.

For fire år siden lanserte venturekapitalisten Aileen Lee begrepet «unicorn» (enhjørning) for oppstartsselskaper selskaper verdt over en milliard dollar. Enkelte vokser så raskt i Kina at «decacorn» er tatt i bruk for en håndfull selskaper som er verdt over ti milliarder og vokser raskt.

Klar til å satse

BAT-selskapene har snudd opp ned på hvordan kinesere kommuniserer, handler og investerer. Alibaba og Tencent har en børsverdi på rundt 500 milliarder dollar (4000 milliarder kroner). Tencent har nesten 50-doblet verdien på ti år og er Asias største børsselskap.

Nå kommer utfordrerne.

Meituan, som står bak mobilappen med samme navn, ble verdsatt til 30 milliarder dollar (235 milliarder kroner) da de hentet inn frisk kapital i en emisjon i fjor høst. Totalt er selskapet blitt tilført 57 milliarder kroner fra investorer de siste to årene.

– Vår tjenester er stedsbaserte. Derfor ønsker vi at de skal dekke alle aspekter. Kampstrategien er å oppgradere konseptet raskt. Vi er åpne for hva som fungerer og ikke. Vi starter opp i det små i enhver bransje vi etablerer oss i. Hvis det virkelig går bra er vi klar til å satse, sier strategidirektør Chen Shaohui i et intervju med Bloomberg.

Appen lar brukerne få kontakt med lokale leverandører basert på hvor de befinner seg. De kan bestille levering av matvarer på døren, restaurantmåltider, trening, håndverkere og andre tjenester. Rundt to millioner restauranter og spisesteder er registrert, og de fleste har lagt inn menyene.

Rett på døren

Meituan er verdens fjerde mest verdifulle oppstartsselskap – bak transportdelingselskapet Uber, smarttelefonselskapet Xiaomi og reiselivstjenesten Airbnb. Selskapet er til stede i 2800 kinesiske byer og har hatt 280 millioner brukere de siste 12 månedene.

Selskapet er ikke interessert i løsninger for personlige datamaskiner. Alt av tjenester leveres på smarttelefoner.

– Vi ser på oss selv som et global pionerselskap som tilbyr alt av tjenester under en og samme plattform – om det er restaurantbestillinger, hotellbookinger eller annen type underholdning, sa konsernsjef Wang Xing da selskapet hentet inn 3,7 milliarder dollar mot slutten av fjoråret.

Levering av matvarer på døren har vokst kraftig i Kina de siste årene – og forventes å gjøre det fortsatt. Dette markedet var verdt rundt 300 milliarder kroner i fjor, ifølge analyseselskapet Jiguang. Meituan hadde rundt en tredjedel av markedet. Alibaba-eide Ele.me var størst med 44 prosent.

Alibaba-konkurrenten Tencent er inne på eiersiden i Meituan, men uten en kontrollerende eierpost. Meituan-appen konkurrerer direkte med Tencent-eide WeChat, som er markedsleder innenfor kommunikasjon, netthandel og finanstjenester.

Venter børsnoteringer

Meituan er et av tre privateide selskaper som har vokst seg store på kort tid – sammen med Didi Chuxing og Toutiao. De går under samlebetegnelsen TMD. Smarttelefonprodusenten Xiaomi er en annen steroid-enhjørning som vokser raskt.

Transportdelingselskapet Didi Chuxing knuste Uber på det kinesiske markedet og vokser raskt i Kina og internasjonalt.

Toutiao ble etablert for fem år siden og har rundt 120 millioner brukere som får nyheter fra 20.000 kilder i tillegg til 800.000 nyhetsprodusenter.

– TMD-selskapene venter på å bli børsnoterte i 2018 eller 2019, sa konsernsjef Fan Bao i investeringsselskapet China Renaissance til CNBC i forrige uke.

Toutiao benytter kunstig intelligens til å behandle artikler og produsere «egne» nyheter basert på innholdsproduksjon foretatt av andre.

– Målet er å bli verdens største plattform for nyhetsproduksjon og distribusjon, sa grunnlegger Zhang Yiming i et sjeldent intervju i 2016 med nettstedet Huxiu.

Internasjonale investorer har tro på teknologien. Russeren Yiru Milner, som var tidlig investor i Facebook, Groupon og Xiaomi, har satset på selskapet. Silicon Valley-investoren Sequoia Capital, som var blant de første investorene i Apple, Google, Oracle, Youtube og Instagram, er med.

Toutiao ble verdsatt til 20 milliarder dollar i den siste emisjonen på to milliarder dollar. Selskapet har en hær bestående av 10.000 ansatte som sensurer nyheter for å unngå problemer med myndighetene.(Vilkår)

– Tror du fedre gjerne vil ta mer pappaperm, men føler et press til å jobbe mye og tjene mye?
Menn som tjener over en million tar mindre pappapermisjon utover fedrekvoten enn menn som tjener mellom 250.000 og 1 million. Hvorfor er det slik? Les mer i lenken under.
03:22
Publisert: