Det var riktignok demokratene som snappet opp de første senatsplassene tirsdag kveld. Men det var først og fremst snakk om at partiet beholdt sikre plasser de allerede kontrollerte i den østlige delen av landet.

Elizabeth Warren fra Massachusetts er en av demokratene som fikk fornyet tillit og sikret seg en ny periode i Senatet. Tim Kaine fra Virginia klarte som ventet også å beholde sitt sete, og det samme gjorde de demokratiske senatorene som var på gjenvalg i delstatene Connecticut, Maryland, Delaware og Rhode Island.

I Vermont ble Bernie Sanders gjenvalgt med god margin, også det som ventet. Sanders er såkalt uavhengig, selv om han stilte som presidentkandidat for Demokratene. I Senatet deltar han i demokratenes gruppemøter.

Indiana først ute

De aller første positive signalene for republikanerne kom fra Indiana, som var en av delstatene der valglokalene stengte først. Allerede tidlig i opptellingen tok Mike Braun ledelsen med rundt 55 prosents oppslutning, mot drøyt 40 prosent til den sittende senatoren, demokraten Joe Donnelly. Den avstanden holdt seg da nærmere to tredjedeler av stemmene var gjort rede for, og Braun ble utropt til vinner.

Det var knyttet stor spenning til kampen mellom tidligere presidentkandidat Ted Cruz og den demokratiske utfordreren Beto O'Rourke i Texas. Det er gått 30 år siden oljedelstaten valgte en demokratisk senator. O'Rourke ga Cruz kamp til døren, men det holdt ikke helt inn.

Utfordreren kom riktignok nærmere enn noen andre kandidater fra hans parti har klart på flere tiår, i en delstat der senatsvalg som regel avgjøres med minst ti prosentpoengs margin. Med 96 prosent av stemmene telt opp hadde Cruz fått 51,5 prosent av stemmene og O'Rourke 47,7 prosent.

Kongressen delt

Kort tid etter at det ble klart at republikanerne kommer til å kontrollere Senatet også i årene som kommer, fastslo flere medier at demokratene får flertall i Representantenes hus.

Ifølge CNN mangler de nå bare fire plasser for å ha sikret seg flertall, og deres kandidater leder i ytterligere 16 kretser rundt om i landet der opptellingen er i gang.

Det første setet som skiftet hender i løpet av valgnatten, var plassen fra Virginias 10. distrikt, der demokraten Jennifer Wexton danket ut den sittende representanten, republikaneren Barbara Comstock. I Florida vant Donna Shalala over republikanernes kandidat, Maria Salazar, i 27. valgdistrikt. Siden 1989 har den plassen tilhørt republikaneren Ileana Ros-Lehtinen.

Totalt måtte Demokratene vinne 23 plasser mer enn ved forrige valg for å sikre at republikanerne ikke hadde full kontroll på toppen av amerikansk politikk. Med ett demokratisk og ett republikansk kammer, kan det bli krevende for både partiene og for president Donald Trump å manøvrere seg gjennom amerikansk politikk i årene som kommer.

Den situasjonen som oppstår når den nye Kongressen blir konstituert, kan tvinge frem flere kompromisser, men den kan også føre til flere og enda steilere konfrontasjoner, slik man har sett tidligere. Blant annet spiller Representantenes hus en nøkkelrolle når statsbudsjettet skal vedtas.

Twitter-melding fra Trump

Sent tirsdag kveld tvitret president Donald Trump at valgkvelden hadde vært en «enorm suksess».

I den kortfattede meldingen takker han også for innsatsen.

Samtidig blir det mer og mer klart at det blir vanskeligere for Trump å manøvrere i et politisk landskap der republikanerne ikke lenger har flertall i Representantenes hus.

Allerede før valget sa Trump at han først og fremst hadde konsentrert seg om Senatet. Der beholdt partiet hans kontrollen – som ventet – og mange tolket uttalelsen fra presidenten som et forsøk på å distansere seg fra et eventuelt nederlag i Representantenes hus.

Hver sjette velger er «debutant»

En måling viser at 16 prosent av velgerne er førstegangsvelgere, noe som er et høyt tall i USA. I 2016 var ti prosent førstegangsvelgere. En foreløpig valgdagsmåling som ABC har publisert, viser at andelen kvinner, ikke-hvite og registrerte demokrater som stemte, blir høyere enn i tidligere valg.

En annen måling viser at helsepolitikk var viktigste tema for 41 prosent av velgerne, mens innvandring var det viktigste for 23 prosent. Det er godt nytt for demokratene, som har hatt helsepolitikk som sitt viktigste valgkamptema, mens Trump har satset på innvandringsmotstand.

Ett tall som er positivt for Trump, er at 68 prosent av de spurte mener at økonomien går bra, og at 35 prosent føler at deres egen situasjon er bedre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: –Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: