– Det skal bli spennende å se i hvilken grad Demokratene trenerer lovgivningen når de nå får flertall, sier Moen til NTB og tenker på Republikanernes holdning til alt president Barack Obama sto for.

– De møttes jo rett etter at Obama ble president og bestemte seg for at de ikke skulle samarbeide om noe, sier Moen.

Han viser til at alt som har med penger å gjøre, inkludert budsjettet, må starte i Representantenes hus.

– Men det som er bekymringsfullt, er at Trump nå får en styrket kapasitet i Senatet, blant annet til å utnevne dommere, og det kommer han til å utnytte til fulle, sier Moen.

Bekymret

Etter valget tirsdag er det klart at Demokratene overtar ledelsen av Representantenes hus, mens Republikanerne vinner et enda større flertall i Senatet enn de hadde før.

– Det er jo bra at vi nå får tilbake litt checks and balances, sier han og viser til maktdeling mellom partiene, slik at ikke ett parti har all makt.

Men han er bekymret for at president Trump skal bruke det mot Demokratene ved presidentvalget i 2020 at de ikke har villet godta hans agenda.

Vil ikke ha krig

Toppdemokraten Nancy Pelosi sier hun ønsker forsonende løsninger, etter at hennes parti tok kontroll over Representantenes hus.

– I dag handler om mer enn Demokrater og Republikanere. Det handler om å gjenopprette en balanse under Trump-administrasjonen, sa Pelosi på en pressekonferanse etter at det ble klart at Demokratene vinner Representantenes hus, mens Republikanerne beholder kontrollen i Senatet.

Hun understreket likevel at Demokratene i Kongressen vil jobbe for forsonende løsninger.

– Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier Pelosi, som er Demokratenes gruppeleder i Representantenes hus.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: —Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: