Meng Wanzhou, som er datter av Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei og visestyreleder i styret i det privateide teknologikonglomeratet, ble arrestert under en mellomlanding i Vancouver i Canada sist helg etter påtrykk fra USA. Arrestasjonen ble bekreftet onsdag kveld.

Ifølge kanadiske medier skal Huawei ha videresolgt produkter fra det amerikanske selskapet Hewlett Packard til Iran, som er et brudd på amerikanske sanksjoner. Huawei har vært under etterforskning siden 2016 i USA.

Meng Wanzhou, Huaweis finansdirektør.
Meng Wanzhou, Huaweis finansdirektør. (Foto: AP)

Det kan føre til represalier mot amerikanske selskaper og toppsjefer i Kina.

– Huawei er et av den kinesiske regjeringens favorittselskaper. De vil gjengjelde og Kina vil ta gisler. Hvis jeg var en amerikansk teknologidirektør ville jeg ikke ha reist til Kina denne uken, sier direktør James Lewis ved tenketanken CSIS til Axios.

Kraftige reaksjoner

Det er ikke kjent når salget skal ha skjedd, men det pågikk en etterforskning i Hongkong i 2011 og 2013 av et kinesiskeid selskap, ifølge South China Morning Post.

«Vi er kjent med arrestasjonen. Vi kjenner ikke til at fru Meng har begått noen forseelser. Huawei overholder alle gjeldende lover og forskrifter i land selskapet har virksomhet, blant annet lover og regler for eksportkontroll i regi av FN, USA og EU», skriver Huawei i en kort uttalelse.

Selskapets grunnlegger Ren Zhengfei har bakgrunn som høytstående offiser i Det kinesiske folks frigjøringshær. Hans datter, 41 år gamle Meng, som også går under navnene Sabrina og Cathy, har spilt en nøkkelrolle i selskapet siden 2006.

– Arrestasjonen av et familiemedlem tilknyttet Huaweis grunnlegger er en indikasjon på hvordan spenningen mellom de to landene eskalerer raskt, sier professor T.J. Pempel ved University of California, Berkeley til New York Times.

Arrestasjonen har skapt reaksjoner fra Kina.

«Kina motsetter seg arrestasjonen og protesterer sterkt mot hva som har skjedd. Det er et brudd på menneskerettighetene. Vi har bedt om at hun løslates umiddelbart. Vi følger nøye med og vil ta i bruk alle tiltak for å beskytte de legitime rettighetene og interessene til en kinesisk statsborger», skriver den kinesiske ambassaden i Ottawa i en uttalelse.

Bredt børsfall

Det var et bredt børsfall i Asia torsdag – ledet av teknologiselskaper. Huawei har en uoversiktlig eierstruktur og er ikke børsnotert.

De amerikanske børsene var stengt på onsdag i forbindelse med begravelsen til tidligere president George H.W. Bush.

– Tidspunktet og måten dette skjer på er sjokkerende, sier direktør Andrew Gilholm hos Control Risks Group til Bloomberg. – Det er ikke ofte uttrykket OMG dukker opp i våre interne eposter, sier han, med henvisning til forkortelsen «Oh My God» (herregud).

Investorer har vært nervøse i hele høst på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Det bli et enormt innenlandsk press i Kina for å få henne tilbake, sier direktør James Mulvenon hos forsvarsleverandøren SOS International til Wall Street Journal.

Huawei er blitt Kinas største leverandør av avanserte nettverk til den globale teleindustrien. Selskapet har hatt betydelige leveranser til oppbygging av 4G mobilnett i Norge, deler av Europa, Asia og Midtøsten. Huawei er blitt verdens nest største produsent av smarttelefoner.

Huawei utestenges

Det har lenge blitt påstått at Huawei har nær tilknytning til kinesiske myndigheter. Vestlige etterretningsorganisasjoner har fryktet at det kinesiske militæret skal bruke Huawei-utstyr til å forstyrre eller fange opp kommunikasjon, blant annet i USA.

Dette har Huawei avvist.

USA, Australia og New Zealand har utestengt Huawei fra å delta i utbyggingen av det kommende 5G-nettet. På onsdag sa britiske BT at de vil fjerne alt av Huawei-utstyr fra nettverkene.

Dette skjedde to dager etter at den britiske etterretningssjefen stilte spørsmål om landet burde benytte kinesisk utstyr.

Tidligere i år ble den kinesiske teknologileverandøren ZTE utestengt fra det amerikanske markedet etter å ha brutt Iran-sanksjonene. Amerikanske selskaper fikk forbud mot å drive handel med ZTE. Selskapet stupte ved børsen før forhandlinger ga en løsning.

«Huawei og ZTE er to sider av samme mynt. Kinesiske teleselskaper utgjør en grunnleggende risiko for vår nasjonale sikkerhet», sier den demokratiske senatoren Chris Van Hollen i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg tror Besten hadde blitt imponert
Bestefaren til Sondre Eide startet med planker og flyteelement. I dag er Eide Fjordbruk en milliardbedrift, og årets gasellevinner i Norge.
01:55
Publisert: