Spørsmålet fra Angela Merkel tolkes som en utstrakt hånd fra EU, og at man i Brussel er åpen for å utsette dagens frist som nærmer seg med stormskritt, den 29. mars. EU har i utgangspunktet ikke ønsket en utsettelse, fordi det kan komplisere valgene til Europaparlamentet i mai.

Merkel tilbyr altså å skyve på fristen for å iverksette artikkel 50, den formelle utmeldingsparagrafen.

Men ifølge May vil en utsettelse ikke løse noe, og at dette i så fall bare ville være å skyve problemene foran seg.

Høyt spill fra May

Selv har May valgt å skyve på den endelige brexitavstemningen i parlamentet. Den opprinnelige planen var å stemme over avtalen denne uken, men May har nå utsatt det til senest 12. mars, altså bare 17 dager før den planlagte utmeldingsdatoen.

Det er siste forsøk fra May til å få vedtatt en brexitavtale i parlamentet, etter at hun tapte så det sang i januar. Frykten er at hun ikke klarer å legge frem en avtale som vedtas, og at det går mot en «no deal» – altså at Storbritannia bryter med EU uten noen som helst avtale.

May får flengende kritikk fra kritikere som mener hun på uansvarlig vis bruker den knappe tidsfristen for å legge press på parlamentarikerne. De frykter at Mays avtale blir nedstemt, og at britene nærmest uforvarende ender med en «no deal».

Trusler i eget parti

Den ledende næringsorganisasjonen The Confederation of British Industry (CBI), som representerer rundt 190.000 bedrifter, fordømmer det de beskriver som ren gambling av statsministeren. De krever garantier for at det ikke blir en «no deal», og krever at May ber om en utsettelse.

May har også skeptikere langt inne i sitt eget konservative parti. Tre regjeringsmedlemmer har truet med å stemme mot Mays plan, hvis de ser at den kan føre til en «no deal».

Både Det konservative partiet og Labour har den siste uken opplevd avhoppinger i parlamentet, på grunn av uenighet om brexit.

Irlands statsminister Leo Varadkar har lite trøst å komme med, og han understreker at EU ikke vil gi seg i viktige spørsmål som grensen til Nord-Irland. Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz sier det er en god idé å utsette brexit hvis May ikke får vedtatt en avtale hjemme i London i begynnelsen av mars. Begge de to regjeringssjefene deltar på møtene i Egypt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se reaksjonen til DNs børskommentator da han fikk levert tre flasker vin på døren på grunn av et veddemål
04:57
Publisert: