Trump la ut meldingen i 2015 etter at Time Magazine hadde kåret Merkel til «årets person», en kåring Trump mente han var favoritt til å vinne. Etter at han ble valgt til president, har Trump også kommet med skarp kritikk av Merkel. Han har sagt at det var «en katastrofal» tabbe av Merkel å åpne Tyskland for én million flyktninger.

Merkel på sin side har advart mot den proteksjonistiske politikken til Donald Trump. Ifølge bladet Der Spiegel vil Merkel advare Trump mot å innføre importavgifter; det kan føre til økte avgifter for amerikanske selskaper. Den tyske forbundskansleren sa før helgen at hun vil kjempe for å bevare frihandel og et sterkt Europa. Hun oppfordrer EU til å jobbe for handelsavtaler med nye land som respons på Trumps proteksjonistiske retorikk.

Merkel var også raskt ute med å kritisere innreiseforbudet Trump lanserte i januar for personer med hovedsakelig muslimske land.

EU blir tema

Merkels talsmann Steffen Seibert sa da møtet ble kjent tidligere denne uken, at temaet for samtalene blant annet blir G20-toppmøtet i Tyskland i juli, samt fremtiden til forholdet mellom EU og USA.

Besøket blir det første for Merkel til Washington etter at Donald Trump ble tatt i ed som president. Trump har allerede tatt imot én mektig kvinne i Det hvite hus. Storbritannias statsminister Theresa May var den første regjeringssjefen som møtte Trump etter at han ble president. De to møttes 27. januar, bare en uke etter innsettelsen.

Telefonsamtaler

Dagen etter møtet med May snakket Trump med flere regjeringstopper, blant dem Angela Merkel. I samtalene snakket de to blant annet om at samarbeidet mellom de to landene har stor betydning for felles sikkerhet, het det i en uttalelse fra Merkels kontor etter møtet.

I samtalen var de to også enige om at Nato er svært viktig for å bevare fred og stabilitet, het det.

Angela Merkel hadde et nært forhold til USAs forrige president, Barack Obama. I en telefonsamtale 19. januar, dagen før han gikk av som president, takket Obama Merkel for det nære vennskapet de to har hatt. Samtalen var den siste Obama hadde med en utenlandsk statsleder før han gikk av som president.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01
Publisert: