Metoo-kampanjen har i liten grad inntatt Asia. Politikere i mannsdominerte samfunn som Sør-Korea er blitt kritisert for å ha gjort for lite og for sent. Det er vanskelig og stigmatiserende å innrapportere dette i mange asiatiske land.

«Aldri si nei»

Mandag kveld stilte den sørkoreanske sekretæren Kim Ji-eun i et direktesendt fjernsynsprogram. Hun beskyldte sin sjef, guvernør Ahn Hee-jung, for fire tilfeller av voldtekt siden i fjor sommer – siste gang i slutten av februar.

– Guvernøren sa alltid at jeg skulle være som speilet hans, gjenspeile ham, følge ham som en skygge og aldri si nei. Jeg fikk beskjed om at jeg aldri skulle gi uttrykk for mine egne meninger og tanker. Jeg var klar over hvor mye makt han hadde, sa hun i intervjuet med JTBC.

Ifølge Kim ble hun voldtatt siste gang den 25. februar. Da forsøkte Anh først å unnskylde seg for de tre tidligere voldtektene. Han hadde også sendt en unnskyldning via tekstmelding.

– Han virker forstyrret av Metoo-kampanjen. Han sa han skjønte at de tidligere hendelsene hadde skadet meg og han sa han var lei seg. Jeg tenkte det skulle bli annerledes, sa hun.

Det ble det ikke.

– Han gjorde det på nytt den kvelden, sa Kim i intervjuet.

«Så lei meg»

En pressetalsmann for guvernøren, som har vært en politisk tungvekter i Det demokratiske partiet, avviste påstandene like etter intervjuet fant sted.

Like etter klokken ett natt til tirsdag la An ut en melding på sin private facebook-side hvor han beklaget «oppførselen».

«Jeg er så lei meg. Mest av alt ønsker jeg å beklage overfor Kim. Jeg ber om tilgivelse for min dumme oppførsel. Dette er alt min feil. Jeg vil gå av som guvernør og trekker meg fra all politisk aktivitet umiddelbart», skrev han.

Overgrepene skal ha skjedd på utenlandsreiser til blant annet Sveits.

– Jeg forstår at det er andre ofre. Jeg vil gi dem mot til å stå frem, sa Kim.

«En voldtektskultur»

Saken har vekket sterke reaksjoner i det mannsdominerte samfunnet. Ahn var en populær politiker – tilhørende en yngre generasjon politikere som gjorde seg bemerket som studentaktivister på 1980-tallet. Han ble sett som en kandidat til å overta etter president Moon Jae-in in 2022.

Enkelte i den sørkoreanske film- og underholdningsindustrien har kommet med beklagelser.

– Det er en voldtektskultur i Sør-Korea, sa den sørkoreanske filmprodusenten Shin Hee-joo på et seminar i februar.

President Moon er blitt kritisert for ikke å ha tatt en rekke påstander om seksuell trakassering på alvor – også i egen stab. Han sa at påstandene om at en rådgiver skal ha begått seksuell trakassering ikke var alvorlige nok til å gi vedkommende sparken.

– Dette er et problem som har eksistert svært lenge i samfunnet og det var et tidsspørsmål før dette ville bli kjent. Jeg applauderer de som har mot til å stå frem. Dette er ikke noe som kan løses med lover alene. Vi må endre vår kultur og holdninger, sa Moon i februar.(Vilkår)

Test av Beovision Eclipse 55
Audun Hage tester Bang&Olufsens nye OLED-tv, men en lydplanke som knuser de fleste hjemmekinoanlegg.
01:16
Publisert: