Før helgen reiste den ferske presidenten på en 17 dager langt avbrekk fra Washington på sitt golfsted i New Jersey. Forut for turen til New Jersey har Trump på nytt blitt konfrontert med kritikken han rettet mot daværende president Barack Obama i 2011.

– Obama spilte golf i går. Nå drar han på en ti dagers ferie til Martha's Vineyard. Fin arbeidsetikk, tvitret Trump den gang.

Nå er Washington Post blant dem som påpeker at den nåværende presidenten har tre ganger så mange fraværsdager som forgjengeren hadde på tilsvarende tid i 2009.

Selv kaller ikke presidenten reisen for en ferie, men begrunner reisen med at Det hvite hus pusser opp.

En mur til besvær

Fox News skriver også fraværet er delvis påtvunget både presidenten og deler av hans stab, ettersom kjøleanlegget i Det hvite hus skal skiftes ut. Uavhengig av kjøleanlegget, ligger det an til å bli høy temperatur i Kongressen i tiden som kommer.

Presidentens planlagte grensemur mot Mexico, som var ett av hans store valgkampløfter i fjor, spås å være et av uenighetsmomentene som kan føre til statlig sammenbrudd, såkalt «government shutdown», innen utgangen av året, ifølge nettstedet Axios. I begynnelsen av mai ble det nådd en budsjettavtale i Kongressen frem til 30. september – der det ikke var satt av penger til Trumps grensemur. Derimot ble det gitt 1,5 milliarder dollar, rundt 11 milliarder kroner, til økt sikkerhet langs grensen.

Selv har presidenten lansert flere tiltak for å finansiere muren, deriblant å dekke den med solcellepanel. Trump har også sagt at muren ikke trenger å strekke seg over hele grensen. Moderasjonene har fått enkelte velgergrupper til å tvile.

– Vi forventer at presidenten holder løftene han har gitt, og vil fortsette å stille ham til ansvar. Nå er det på tide å legge press på Kongressen for å få gjennomslag for sakene som fikk ham valgt, sa Ira Mehlman, talsperson for innvandringskritiske organisasjonen American Immigration Reform til Los Angeles Times forrige uke.

Pence avviser presidentrykter

Skattereform og heving av gjeldstaket, hvor mye penger de amerikanske myndighetene kan låne, er også nevnt som mulige saker som kan gi problemer for Trump i høst. I valgkampen uttalte presidenten ønske om å halvere selskapsskatten fra dagens 35 prosent, samt gi kraftige kutt i inntektsskatten.

Slike løfter er ikke ventet å passere i stillhet i Kongressen, men USA-kjenner Hilmar Mjelde uttalte nylig til DN at en skatteseier kan bidra til å stilne kritikken etter at den republikanske drømmen om å velte helsereformen med kallenavnet Obamacare nylig ble satt på vent.

– Politikk skifter fort og kriser kan gå fort over. Et gjennomslag om skattereform kan rette på inntrykket, sa Mjelde.

En bråkete vår til tross: USAs president tar med seg flere gode nyheter inn i Washington-avbrekket, der han har ytret glede over blant annet sterk jobbvekst og større press på Nord-Korea. Etter at kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci måtte gå fra jobben etter ti dager, og John Kelly innsatt som ny stabssjef, har en ny gruppe medarbeidere også begynt å ta form.

Nylig fikk Trump også en ny tillitserklæring fra visepresident Mike Pence, som benektet en New York Times-artikkel om han planlegger å stille som presidentvalget i 2020.

– Uansett hvilke «fake news» som måtte dukke opp, er min eneste tanke å fremme presidentens agenda for å få ham gjenvalgt. Alle andre påstander er absurde, sa Pence ifølge BBC. (Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: