Den amerikanske innvandringspolitikken, slik den ble dokumentert for all verden gjennom rystende bilder fra grenseområdet, utløste sterke reaksjoner i USA. Over hele landet strømmet titusener ut i gatene for å fordømme president Donald Trumps såkalte nulltoleranse.

Over 2.500 barn ble skilt fra sine foreldre da Trump-administrasjonen i vår innførte en nulltoleransepolitikk mot migranter som krysset grensen til USA. USAs helseminister Alex Azar sier det dreier seg om «under 3.000» barn til sammen.

Trump undertegnet senere en presidentordre som omgjorde praksisen med å splitte opp familier, men da var allerede flere tusen barn satt i spesielle leire ved grensen til Mexico eller sendt til mottakssenter og fosterfamilier rundt om i hele USA.

Null

Nulltoleransepolitikken som Trump-administrasjonen innførte for å avverge det den kalte massiv innvandring, innebar at folk som kom til grensen uten riktig dokumentasjon, skulle tiltales for ulovlig grensepassering, selv om de kom for å søke lovlig asyl.

Amerikanske sosialmyndigheter har identifisert 2.551 barn over fem års alder som dekkes av den tidsfristen som er vedtatt av en domstol. Nå viser det seg at dette kan bli vanskelig å etterleve, ettersom mange hundre foreldre allerede er sendt tilbake til sine hjemland, hovedsakelig i Mellom-Amerika.

Fristen for Trump-administrasjonen til å gjenforene de minste barna med sine foreldre gikk egentlig ut mandag, men en føderal dommer forlenget den med noen dager. Myndighetene sa at de trengte mer tid til å bekrefte identiteten til alle barna og foreldrene deres.

Vanskelig å koble

Tidligere denne måneden meldte New York Times at myndighetene hadde problemer med å koble barna med de rette foreldrene, siden en del dokumentasjon om foreldrene og barna er forsvunnet eller destruert ved en feiltagelse.

Frivillige advokater, hjelpeorganisasjoner og religiøse grupper bistår i arbeidet med å forene foreldre og barn. De sier at oppmerksomheten nå rettes mot de mange hundre barn hvis foreldre er sendt ut av USA. Et annet uløst spørsmålet er hvor lang tid gjenforente familier kan få til å områ seg og eventuelt søke asyl, for hele familien eller bare for barna.

Politikken med å splitte familier utløste demonstrasjoner over hele USA. I New York, Washington, San Francisco, Portland, Chicago og Minneapolis møtte flere tusen opp med skilt der det sto skrevet «Deporter Trump», «Jeg bryr meg, gjør du?", «Kjærlighet har ingen grenser» og «Stans separasjonene».

I flere av byene ble barnegråt spilt av over høyttalere, mens andre steder var det lyden av folk som ropte «skam!» som fylte gatene.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: