Den amerikanske investorern og forvalteren Michael Calvey ble sist uke arrestert i Moskva og satt i varetekt i to måneder i påvente av rettssak.

Bakgrunnen er en eierskapsstrid i den mellomstore banken Vostochny Bank mellom Calveys investeringsfornd Baring Vostok, som eier 52,5 prosent av banken, og to minoritetseiere Artem Avetisyan og Sherzod Yusupov.

Arrestasjonen og fengslingen har nærmest ført til panikk blant de få vestlige investorene som er igjen i Russland etter sanksjoner og ny kald krig.

Stakk han av med 38 mill. dollar?

Calvey har vært både profilert og omstridt fordi mange har oppfattet at over lang tid har forsvart president Vladimir Putin og den russiske regjeringen, Kreml.

Partnerne Artem Avetisyan og Sherzod Yusupov er to mindre kjente oligarker med røtter i Armenia og Sentral-Asia, med gode politiske kontakter høyt opp i Moskva. De hevder Calvey og Baring urettmessig har stukket av med 38 millioner dollar fra banken.

Det er ikke uvanlig at eierskapsstrider eller andre økonomiske uenigheter havner i det russiske rettsvesenet, og at den parten med de beste myndighetskontaktene trekker det lengste strået og får fengslet motstandere eller beslaglagt verdier.

Slik såkalt «selskapskapring» har vært et velkjent fenomen i Russland helt siden 1990-årene.

Megling på høyt nivå

Saken har fått stor oppmerksomhet både i Russland og internasjonalt, og nå rykker myndighetene på høyeste nivå inn for å dempe konflikten. Den russiske sentralbanken, som er kontrollmyndighet for bankene, rykker nå inn for å megle i konflikten, noe som er svært uvanlig.

Den ledende næringslivsorganisasjonen The Russian Union of Entrepreneurs and Industrialists, som oftest regnes som en lobbyorganisasjon for russiske oligarker, har også kommet på banen med en bønn om at partene besinner seg og kommer til et sivilt forlik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator forteller deg hvordan årets lønnsoppgjør blir
02:02
Publisert: