Fredag innrømmet president Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn at han har løyet til FBI om sin kontakt med Russlands daværende ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

Nå skal Flynn samarbeide med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder granskningen av den påståtte kontakten mellom Russland og Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

«Må samarbeide»

Hilmar Mjelde ved UiB.
Hilmar Mjelde ved UiB. (Foto: Ole Hallvard Dyrbekk)

USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen mener etterforskningen nå står utenfor trappene til Det hvite hus. Han påpeker at Flynn må samarbeide for å få en mildere straff.

– Hvis Trump, svigersønnen Jared Kushner eller andre sentrale personer har gjort seg skyldig i noe straffbart, er det sannsynlig at Flynn har informasjon om det, for han var nært på dem. Mange tror Flynn har det, men vi har ingen bevis ennå på at Trump og hans team er skyldig i noe straffbart, sier Mjelde.

NTNU-professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen tror også Flynns innrømmelse representerer en sentral utvikling i granskningen til Muellers team.

– Mueller har fått en ny brekkstang inn i etterforskningen. Nå kan de få informasjon gjennom Flynn, og med en formell tiltale så blir han nok svært interessert i å samarbeide, sier Lindstrøm Knutsen.

UiB-professor Mjelde mener Mueller må komme med en konklusjon før det blir klart hva som skjer videre i etterforskningen.

– Det er mange sensasjonspregede forhåndskonklusjoner ute og går. Opposisjonen har egeninteresse av å krisemaksimere, men det er ennå for tidlig, sier han.

«Dårlig nytt for Trump»

Trump har gjennom helgen tatt til Twitter for å kommentere saken.

«Jeg måtte sparke Michael Flynn da han løy til visepresidenten og FBI. Disse løgnene har han erklært seg skyldig i. Det er veldig synd, fordi handlingene hans under overgangsperioden var i tråd med loven. Det var ingen ting å skjule», skrev Trump lørdag.

Uttalelsen har fått flere amerikanske medier til å reagere. De påpeker at da Trump sparket Flynn var det kun fordi han hadde løyet om Russland-kontakten sin til visepresident Mike Pence. Flynn fikk sparken som nasjonal sikkerhetsrådgiver 13. februar i år, rundt tre uker ut i Trumps presidentperiode.

Lindstrøm Knutsen ved NTNU mener uttalelsen kan tyde på Trump var klar over at Flynn hadde løyet til FBI og var under etterforskning før han sparket ham.

– Da betyr det i så fall at presidenten også har vært med på å hindre etterforskningen av russisk innblanding i presidentvalget. Det er forferdelig dårlig nytt for Trump. Da kan han selv settes under etterforskning for «obstruction of justice». Det er alvorlig at en slik paragraf kan brukes mot presidenten, forteller han.

«Mer falske nyheter»

Tidligere FBI-direktør James Comey, som ble sparket av Trump i mai, har vitnet under ed om at presidenten ba han droppe videre Russland-etterforskning av Flynn. Det nekter Trump for søndag.

– Jeg ba aldri Comey stanse etterforskningen av Flynn. Bare enda mer falske nyheter for å dekke nok en Comey-løgn!, skriver Trump på Twitter.

Trump har det siste døgnet lagt ut flere meldinger omkring etterforskningen på Twitter. USA-ekspert Mjelde sier saken er mentalt stressende for presidenten.

– Han kan umulig klare å fokusere på å løse USAs problemer, som er det han skal gjøre, påpeker han.

Ny politisk skandale

Lindstrøm Knutsen ser for seg en ny skandale i amerikansk politikk hvis det stemmer at Trump har vært med på å hindre etterforskningen.

– Nå er spørsmålet om utfallet ligner på Iran-Contras-skandalen eller Watergate-skandalen, sier han.

Han mener det er vanskelig å si hvilke av disse to scenarioene Trump eventuelt står overfor.

– På kort sikt tenker jeg at et utfall som ved Iran-Contras-skandalen, der det var en del tjenestemenn som ble avskjediget, mens presidenten ble sittende, er det mest sannsynlige. Så får vi se hva som skjer etter mellomvalget, legger professoren til.

Under Watergate-skandalen førte sporet rett til Det hvite hus, og president Richard Nixon gikk av for å forhindre at han ble stilt for riksrett.

– Jeg tror ikke Det republikanske parti eventuelt vil tillate at han blir stilt for riksrett. De kommer ikke til å stemme for riksrett mot sin egen president, og flertallet de nå har vil også forhindre at dette skjer, sier Lindstrøm Knutsen.

USA-forsker Mjelde ved UiB trekker også frem at kompromitterende informasjon om presidenten kan bety politisk og konstitusjonell krise.

– Det fordi det ikke er opplagt hvordan man kan agere mot en sittende president som har begått lovbrudd. Det er høyst tvilsomt om det er juridisk mulig å ta ut tiltale mot en sittende president. Og da er riksrett eneste alternativ. Og det skal svært mye til før det virkemiddelet tas i bruk. Da må trolig også Trumps velgere vende seg mot ham, sier han. (Vilkår)