Microsoft klarte nylig å identifisere og få rettens godkjennelse til å ta kontroll over seks nettadresser som antas å ha vært opprettet av en gruppe som går under navnene «Strontium», «Facncy Bear» og «APT28», og som antas å være knyttet til den russiske staten.

– Det er klart at demokratier verden rundt er under angrep, skriver Microsofts sjefjurist Brad Smith i en blogpost.

Han mener faren slett ikke er blitt mindre etter at denne gruppen antas å ha hacket blant annet demokratenes epost-systemer under presidentvalgkampen i 2016. I samme valgkamp ble det også produsert store mengder falske nyheter, og noen brukte nettverk av falske profiler på sosiale medier til å spre dette og meldinger for å øke motsetningene i samfunnet.

– Vi så det under det amerikanske valget i 2016, i mai i fjor under det franske presidentvalget, og nå på en stadig bredere måte i oppkjøring til de amerikanske mellomvalgene i november, skriver Smith.

Brad Smith advarer mot nye angrep før valget i november. Her svarer han på spørsmål under en teknologikonferansen Rise i Hong Kong, i juli.
Brad Smith advarer mot nye angrep før valget i november. Her svarer han på spørsmål under en teknologikonferansen Rise i Hong Kong, i juli. (Foto: Isaac Lawrence/ AFP/NTB Scanpix)

Tre falske senat-adresser

Microsoft er slett ikke alene om å advare om nye angrep, men gjør det klart at selskapet nå vil ta sin del av ansvaret for å kjempe mot trusselen. I juli gikk Dan Coats, direktør for nasjonal etterretning ut og sa at «varsellampen blinker rødt» akkurat som den gjorde før angrepene 11. september 2001, skriver FT.com. Det ble nylig kjent at to demokratiske kandidater er blitt hacket, skriver CNN.com.

Ifølge Smith har Microsoft nå ved 12 anledninger gått rettens vei for å ta kontroll over nettsider knyttet til «Fancy Bear», og fått stengt ned 84 nettsider. Nettadressene er utformet så de skal ligne på ekte adresser, noe som gjør det lettere å lure folk til skjebnesvangre klikk, som gjør dem sårbare for hackerne. Denne gangen var det blant annet tre adresser knyttet til senatet som ble stengt, blant dem «senate.group» og «adfs.senate.email». Adressen «my-iri.org» ser dessuten ut til å etterligne nettadressen til International Republican Institute, som jobber for demokratiske prinsipper.

Ny tjeneste

Microsoft mener det de nå ser minner veldig om det som skjedde før det amerikanske valget i 2016, med angrep mot offentlig ansatte, politikere, politiske grupperinger og tenketanker på tvers av det politiske spekteret.

– Dessverre er internett blitt en arena der noen lands myndigheter stjeler og lekker informasjon, sprer falsk informasjon, og undersøker og muligens prøver å tukle med stemmesystemer, skriver Smith.

Microsoft mener teknologiselskapene nå må ta et større ansvar for å stoppe denne utviklingen, og som del av deres program for å forsvare demokratiet lanserer de nå Accountguard, et system som skal sikre kontoer for politikere og politiske organisasjoner, og som skal være gratis for disse.

Må bevares

Smith avslutter med å vise til Benjamin Franklin, som i 1787, på vei ut fra grunnlovsforsamlingen i Independence Hall i Philadelphia ble spurt hva slags styre delegatene hadde laget. «En republikk, hvis vi kan bevare den», sa han.

– Vi kan bare bevare våre demokratiske samfunn hvis kandidater kan drive sine kampanjer og velgerne gå til stemmeurnene ubesudlet av cyberangrep fra fremmede makter, skriver Smith.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert: