Våren 2011 solgte 26-åringen Jason Citron den mobile splittplattormen OpenFeint til det japanske spillselskapet Gree for 104 millioner dollar – to år etter etableringen. Han la pengene tilbake i potten og etablerte oppstartsselskapet Hammer & Chisel i San Francisco.

For seks år siden hadde Jason Citron og hans team kommunikasjonstjenesten Discord klar for lansering, uten at de helt visste hvem brukerne skulle være.

Suksess over natten

Discord ble raskt en suksess i dataspillmiljøene. Det var kjapt og enkelt for brukere å chatte sammen, bruke lyd eller video uten at dette påvirket spillopplevelsen.

Nå kan Discord bli solgt – til skepsis og protester fra lojale brukere. De frykter at Microsoft ikke klarer å videreføre opplevelsen fra Discord.

Les også: – Som en ulveflokk som jakter på det svakeste byttet

Ifølge Wall Street Journal pågår det eksklusive forhandlinger med Microsoft, som har en børsverdi på 1750 milliarder dollar, om et salg. Epic Games og Amazon har også vist interesse.

Discord ble raskt en suksess i dataspillmiljøene. Det var kjapt og enkelt for brukere å chatte sammen, bruke lyd eller video uten at dette påvirket spillopplevelsen.
Discord ble raskt en suksess i dataspillmiljøene. Det var kjapt og enkelt for brukere å chatte sammen, bruke lyd eller video uten at dette påvirket spillopplevelsen. (Foto: Damien Meyer/AFP/NTB)

Ved den siste kapitalinnhentingen i juni 2020 ble Discord verdsatt til 3,5 milliarder dollar. Ni måneder senere skal Microsoft være villig til å betale det tredobbelte – minst ti milliarder dollar.

Et mulig salg til Microsoft har ført til protester på Discords egne plattformer, Rappler og andre sosiale medier.

«Discord er en av de beste spill- og kommunikasjonsplattformene. Jeg håper virkelig at Microsoft ikke gjør noe som kan ødelegge dette», skriver @thesalvare på Twitter.

Stort Microsoft-oppkjøp

Hvis avtalen gjennomføres vil dette bli det nest største oppkjøpet Microsoft har foretatt – kun slått av det sosiale nettverksstedet Linkedin for 26,6 milliarder dollar. Det siste større oppkjøpet var av videospillselskapet ZeniMax Media for 7,5 milliarder dollar i år.

I fjor var Microsoft i samtaler om å kjøpe den internasjonale virksomheten til den kinesiske videoappen Tiktok. Det gikk også rykter om et kjøp av det sosiale nettverksstedet Pinterest.

I motsetning til konkurrerende tjenester selger fortsatt ikke Discord reklame. Discords omsetning kommer fra en abonnementstjeneste hvor brukere betaler 100 dollar i året for å kunne ha verifiserte profiler, bruk av flere emoji og bedre kvalitet på video og lyd.

Discord har vurdert en børsnotering og ansatte nylig en tidligere finansdirektør med erfaring fra Pinterest. Omsetningen ble nesten tredoblet fra 2019 til 2020 – til 130 millioner dollar. Selskapet har aldri gått med overskudd.

Kommunikasjonsfamiliens sorte får

Under koronapandemien har bruksområdene blitt utvidet og tjenesten passerte 100 millioner aktive brukere hver måned i fjor sommer og er nå oppe på 140 millioner.

Oktober 2020: Pandemi og hjemmeliv styrker tek-gigantene
Microsofts inntekter steg 12 prosent dette kvartalet og markerte tek-gigantens 13. kvartal på rad med tosifret vekst, med god drahjelp fra pandemien.
00:58
Publisert:

I vinter har Discords servere og tjenester blitt benyttet av småinvestorer uten bakgrunn fra aksjemarkedet for å diskutere, legge strategier og rette angrep mot etablerte investormiljøer, blant annet hedgefond.

– Det kan virkelig være et strategisk skritt at Microsoft kjøper Discord. Det viser at de skjønner endringene i maktstrukturen som er oppstått under koronapandemien, sier direktør Christophe Jammet hos konsulentselskapet Gather til Bloomberg.

I januar valgte Discord å fjerne dataserveren som nettforumet «/r/wallstreetbets» på nettverksplattformen Reddit benyttet for å dele informasjon. Årsaken var hatytringer og de ble satt krav om moderering før den kunne kobles til igjen.

– Selv om Discord alltid har vært kommunikasjonsfamiliens sorte får er det allestedsnærværende som en felles plattform for dataspillentusiaster og utallige undergrunnsmiljøer, sier Jammet til Bloomberg.

Startet med en Nintendo

Grunnlegger Jason Citron ser på seg selv som en typisk nerd som har vært opptatt av dataspill hele livet. Han takket foreldrene i et intervju.

– Jeg ble interessert i dataspill da jeg var fem år gammel. Jeg fikk en Nintendo fra foreldrene mine. Det var starten på alt, sa han til Business Insider da han solgte det første selskapet for ti år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.