Det er nedgang ved børsene i Asia i morgentimene på onsdag. Dette er en fortsettelse av uroen teknologiselskapene i USA opplevde på tirsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet dagen med en nedgang på over to prosent og hovedindeksen har ligget stabilt på under 28.000.

«Aksjemarkedene har falt mens oljeprisen har steget. Markedene venter at sentralbanker vil måtte heve renten raskere for å kontrollere inflasjonen», skriver den australske storbanken ANZ i en morgenrapport.

Oljeprisen (brent spot) er på 88,5 dollar i tidlig asiatisk handel. Dette er den høyeste oljeprisen siden oktober 2014 og en økning på over 22 prosent på en måned.

Kraftig kursfall

Det japanske teknologikonglomeratet Sony, som er et av de største selskapene målt i børsverdi ved Tokyo-børsen, falt med 9,6 prosent onsdag morgen.

Årsaken var nyhetene fra USA, hvor Microsoft på tirsdag inngikk en avtale om å overta spillselskapet Activision Blizzard for nesten 75 milliarder dollar. Dette er det største oppkjøpet i teknologisektoren noensinne og slår pc-produsenten Dells fusjon med EMC i 2016.

Sony og Microsoft konkurrerer på spillmarkedet med konsollene Playstation og Xbox. Activision Blizzard står blant annet bak de populære spillene Call of Duty, World of Warcraft og Candy Crush. Activision har rundt 400 millioner månedlige brukere.

– Spill er den mest dynamiske og spennende underholdningskategorien som finnes og vil spille en nøkkelrolle i utviklingen av metaversplattformer, sa Microsofts toppsjef Satya Nadella da han bekreftet avtalen, hvor Activisions aksjonærer får kontantoppgjør.

Microsofts abonnementstjeneste Xbox Game Pass har passert 25 millioner betalende medlemmer – opp fra 18 millioner fra ett år siden.

– Hvis Facebook, Microsoft og Epic sluttet å snakke om metaverse, vil nok alle andre slutte også
Hva er egentlig metaverset? Facebook-grunnlegger, nå Meta-grunnlegger, Mark Zuckerberg sier at det dreier ser om nye opplevelser. Bloombergs Kurumi Mori ville vite hva IT-eksperten Vlad Savov tror om metaverset. – Jeg tenker på det som en erstatning for nettleseren.
03:34
Publisert:

«Sony vil ha en kjempeutfordring med å stå alene i denne utmattelseskrigen. Det er mest sannsynlig at Call of Duty vil bli lagt til Game Pass-listen. Det gjør at motvinden for Sony bare vil bli tøffere», skriver markedsstrateg Amir Anvarzadeh hos Asymmetric Advisors i en rapport.

Spill om metaverse

Metaverse blir sett på som en av de viktigste forbrukertrendene i 2022, ifølge en rapport fra Euromonitor. Facebooks morselskap har endret navn til Meta for å satse på det nye digitale universet hvor nye sosiale og digitale plattformer og møtesteder skal dannes.

– Dette er nok et trekk fra Microsoft for å sikre seg en plass i det gryende metaverset. Dette gjør at Microsoft har en rekke brikker på plass, blant annet infrastruktur, konsoller og nå en opplevelsesplattform, sier analysedirektør Mike Proulx hos konsulent- og analyseselskapet Forrester i en epost.

Spillsektoren blir sett på som svært viktig for metaverse, som er en videreutvikling av dagens internettopplevelser. Andelen som hver uke delta i spilleaktiviteter på nett har økt fra 29 prosent i 2015 til 38 prosent i fjor.

– Sony vil slite med å matche Microsoft på hvor mye de kan bruke for å kjøpe rettighetene til populære spill. Aksjekursfallet viser at investorer er bekymret for at Sony ikke kan fortsette å vinne hvis sektoren faktisk skifter vekk fra maskinvaremodellen, sier analytiker Kazunori Ito hos Morningstar Research til Bloomberg.

Dette er det største oppkjøpet i Microsofts historie og er nesten tre ganger større enn Linkedin-kjøpet i 2016.

Konsolidering i spillmarkedet

Activisions spillbibliotek er tilgjengelig for Sony Playstation. Analytikere utelukker ikke at dette kan fortsette og at Microsoft ser på oppkjøpet av Activision som en brikke i en langt større strategi.

«Hvis Microsoft fortsetter å tilby disse spillene på Playstation-plattformen også, kan det være en indikasjon på at de posisjonerer seg i metaverset for fremtiden», skriver analytiker Atul Goyal hos Jefferies i en rapport, ifølge Reuters.

Det pågår en konsolidering. Det globale spillmarkedet er verdt 180 milliarder dollar i året og det ventes fortsatt betydelig vekst, ifølge en ny rapport fra analyseselskapet Newzoo.

Take-Two Interactive, som blant annet står bak «Grand Theft Auto»-serien, inngikk en avtale i forrige uke om å kjøpe spillprodusenten Zynga for 12,7 milliarder dollar. Dette er 64 prosent over hva børsverdien på Zynga var før oppkjøpet ble kjent.

– Selskaper som Netflix har allerede sagt de ønsker å prøve seg på spill, men Microsoft har kommet svingende med dette tilbudet, sier analytiker Sophie Lund-Yates hos Hargreaves Landsdown til Nikkei Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.