Da Microsoft lanserte forløperen til dagens Windows i 1995 var salg av lisenser av operativsystemer den viktigste inntektskilden. Nesten 30 prosent av omsetningen kom fra Windows og andre operativsystemer. Nå er andelen på rundt åtte prosent.

Pandemien har endret strategiene. Hjemmekontor, videomøter og nye arbeidsmetoder har gitt en ny vår for Windows. Brukere har innsett at ikke alt kan utføres med noen sveip på telefonen.

– Betydelig milepæl

Torsdag viste Microsoft for første gang frem den første betydelige oppgraderingen av Windows på seks år. Da Windows 10 ble lansert sa Microsoft at dette ville bli den siste versjonen og at det ville komme oppdateringer.

– Dette er en betydelig milepæl i Windows-historien, sa Microsofts konsernsjef Satya Nadella under lanseringen på torsdag.

Analytikere mener dette ikke er en ny utgave, men en oppgradering av den eksisterende versjonen.

– Dette er bra for en kontinuitet i brukeropplevelsen, men det får deg til å lure på hva «11» egentlig står for. Er dette mer en funksjonsrik oppgradering enn en fullversjonslansering, spør analytiker J.P. Gownder hos Forrester overfor BBC.

Windows 11 blir tilgjengelig for betatestere, utviklere og spesielt interesserte allerede i neste uke. Utgaven skal finne veien til sluttbrukere i løpet av året.

Rundt 1,3 milliarder brukere benytter Windows 10-versjonen. Rundt 83 prosent av alle nye pc-er som ble solgt i fjor hadde Windows installert. Apple og Google er de eneste reelle konkurrentene med Mac- og Chromebook-modeller.

Mye står på spill for Microsoft med Windows 11. Tidligere større oppgraderingen har floppet og blitt et mareritt for brukerne, blant annet Vista-utgaven. Lanseringen sendte Microsoft inn i en årelang ørkenvandring.

Opptatt i eksklusiv klubb

Omsetningen fra Windows har ligget stabilt på mellom 20 og 24 milliarder dollar siden 2014, da Microsoft endret forretningsmodellen og tilbød gratis oppgraderinger uten behov for å kjøpe en ny versjon hvert fjerde år. Bruttomarginen ligger på over 90 prosent, ifølge UBS.

Om det er Lenovo, HP, Dell eller Acer har alle lisensavtaler med Microsoft. Pandemien i 2020 førte til den første veksten i pc-salget på ti år. Ifølge analyseselskapet IDC ble det solgt 302,6 millioner pc-er i fjor – en vekst på 13 prosent sammenlignet med 2019.

Microsoft slo følge med Apple i den eksklusive klubben av børsnoterte selskaper som er verdt over 2000 milliarder dollar denne uken. Aksjekursen har steget raskere enn Amazon og Googles morselskap, Alphabet, de siste tre årene. Kursen har steget 20 prosent i år.

– Microsoft er i de markedene investorer favoriserer, de skaper en høy og bærekraftig vekst og er fortsatt godt posisjonert til å kapitalisere på de langsiktige trendene vi ser innen teknologi. En verdi på 2000 milliarder dollar er berettiget, sier analytiker Logan Purk hos finansinstitusjonen Edward Jones til Bloomberg.

Skeptiske konkurrenter

Microsoft sier den Windows 11-versjonen vil være mer åpen enn tidligere.

– Windows er ikke bare et operativsystem. Det er en plattform for programvareutviklere. Verden trenger en mer åpen plattform som tillater at apper får mulighet til å bli sine egne plattformer, sa Microsofts konsernsjef.

Konkurrentene er skeptiske. Blant annet vil videokonferansetjenesten Teams, som er en konkurrent til både Zoom og Slack, bli en integrert del av nye Windows. Teams hadde 145 millioner daglige brukere i april.

«Det er bedre å kunne ha et valg enn å være sperret inne, åpent er bedre enn lukket og rettferdig konkurranse er det beste av alt. Dessverre har Microsoft aldri sett det slik», sier Slack i en uttalelse til Fortune.

Utviklere som tilbyr apper og programvare via Windows App Store vil få beholde alle inntektene. Apple og Google tar inntil 30 prosent. I tillegg inngår Microsoft et samarbeid med Amazon som gjør at apper som er utviklet for Android kan kjøres på den nye Windows-versjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.