Både Al Jazeera og Associated Press (AP) meldte lørdag ettermiddag om at eieren av høyhuset Jala Tower på Gazastripen hvor de to mediene holdt til hadde mottatt en telefonsamtale fra israelsk militære om at bygningen ville bli angrepet.

Innringeren skal ha sagt at han ble bedt om å ringe huseieren for å sørge for at alle kom seg ut av bygningen. Ifølge AP har de som oppholdt seg der, inkludert deres egne ansatte, evakuert bygget.

Ifølge Al Jazeera gikk advarselen ut på at bygget ville bli bombet i løpet av den neste timen.

Rundt klokken 14.20 meldte en rekke medier, deriblant Al Jazeera og AFP, at bygget hadde kollapset etter et israelsk angrep.

Ifølge israelske myndigheter holdt Hamas til i bygningen som ble angrepet.

– Kampfly angrep et høyhus der militære enheter knyttet til den militære etterretningstjenesten til terrororganisasjonen Hamas holdt til. Bygningen huset også sivile medier, som Hamas skjuler seg bak og bruker som menneskelige skjold, het det i en uttalelse fra israelske myndigheter etter angrepet.

AP: – De visste at våre journalister var der

Toppsjef i Associated Press, Gary Pruitt, kom med en uttalelse etter angrepet lørdag:

– Vi er sjokkert og forferdet over at Israels militære angrep og ødela bygningen som huser AP og andre medier på Gazastripen. De har visst lenge at dette er vår lokasjon, og de visste at våre journalister var der.

Israel skal ha varslet om angrepet om lag én time før bygget ble bombet og kollapset.
Israel skal ha varslet om angrepet om lag én time før bygget ble bombet og kollapset. (Foto: Mohammed Salem/Reuters/NTB)

Pruitt bekrefter at AP mottok en advarsel før angrepet, og at alle AP-ansatte og frilansere kom seg trygt ut av bygningen.

– Dette er en svært urovekkende utvikling. Vi unngikk så vidt et forferdelig tap av liv. Verden vil få vite mindre om hva som skjer på Gazastripen som følge av det som skjedde i dag, sier Pruitt.

– Vil ikke bli brakt til taushet

Al Jazeera-journalist Safwat al-Kahlout sier følgende til mediehusets egne nettsider:
– Jeg har jobbet her i 11 år. Jeg har dekket mange hendelser fra denne bygningen. På to sekunder, forsvant det. Alle mine kolleger, på tross av tristheten, stoppet ikke opp ett sekund. De så etter alternativer for å sørge for at Al Jazeera fortsette å levere nyheter i toppklasse.

Al Jazeera direktesendte angrepet mot deres eget kontor på Gazastripen. En av nyhetsankerne på kanalen sa ifølge AP følgende:

– Denne kanalen vil ikke bli brakt til taushet. Al Jazeera vil ikke bli brakt til taushet. Vi kan garantere dere det nå, sa hun.

SV-leder Audun Lysbakken skriver på Twitter at han mener Norge må fordømme angrepene mot sivile på Gazastripen.

Blusset opp 6. mai

Den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina tok fyr igjen for alvor 6. mai, utløst av trusselen fra Israel om å kaste palestinere ut fra deres hjem i Sheikh Jarrah, en bydel utenfor murene til gamlebyen i Jerusalem. Utviklingen mot å øke den jødiske tilstedeværelsen i Jerusalem har pågått over tid.

Hamas svarte på situasjonen i Jerusalem med å sende raketter mot Israel fra Gaza, noe som resulterte i motangrep fra israelerne. De siste dagene har det vært flere voldelige angrep fra begge sider som har resultert i store skader og tap av menneskeliv.

Som følge av uroen har flere internasjonale flyselskap midlertidig stoppet sine flyvninger til området. Amerikanske myndigheter fraråder sine borgere å reise til Israel og har også hentet ut sine ansatte der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.