Spenningen i Midtøsten har økt i løpet av helgen etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep fredag morgen. Iran har trukket seg fra deler av atomavtalen, blant annet begrensninger på anrikningsgraden av uran.

Dette var general Soleimani
Generalen som truet Trump, og ble drept i et amerikansk droneangrep.
00:54
Publisert:

– Meldingene om at Iran skal ha besluttet ikke lenger å etterleve forpliktelser i henhold til atomavtalen fra 2015, er dypt bekymringsfulle. Atomavtalen er viktig for regional stabilitet og vår egen sikkerhet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Nato har innkalt de allierte til hastemøte om situasjonen i Midtøsten etter likvideringen av Qasem Soleimani. EUs utenriksministre skal avholde krisemøte og har invitert Irans utenriksminister til Brussel.

Trump: Vil ikke nøle

President Donald Trump har fått kraftig kritikk for ikke å ha varslet Kongressen før angrepet mot Soleimani. Det tok over to døgn før han kom med en form for melding via Twitter. På søndag kom han med nye advarsler om at det vil komme nye angrep fra USA hvis Iran slår tilbake.

«Disse innleggene på sosiale medier vil fungere som en underretning til Kongressen om at hvis Iran skulle slå til mot en amerikansk person eller mål, vil USA umiddelbart slå tilbake med full styrke, muligens på en uproporsjonal måte», skriver presidenten.

Minst to raketter slo ned ved den amerikanske ambassaden i Bagdad søndag kveld. En annen rakett skal ha slått ned i en bolig i den såkalte «grønne sonen» i den irakiske hovedstaden. Flere personer skal være såret.

Iraks nasjonalforsamling ba på søndag regjeringen om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet. Dette har ført til kraftige reaksjoner fra Trump.

– Hvis de ber oss om å forlate Irak vil vi ikke gjøre dette på en vennlig måte. Vi vil innføre sanksjoner som de aldri har sett det tidligere. Det vil få de iranske sanksjonene til å se tamme ut til sammenligning, sa Trump om bord på Air Force One søndag kveld – på vei tilbake fra ferie i Florida.

Han forsvarte også Twitter-meldingen hvor han truet med å angripe historisk og kulturelle viktige steder i Iran, ifølge New York Times.

«Som ISIS, som Hitler, som Djengis»

Det er 40 år siden 52 amerikanere ved ambassaden i Iran ble tatt som gisler etter den iranske revolusjonen og holdt i 444 dager.

«Det har ikke vært annet enn problemer i Iran i mange år. La dette være en advarsel om at hvis Iran angriper amerikanere eller amerikanske interesser, har vi valgt ut 52 iranske mål», skriver USAs president på Twitter.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har snakket med både Trump og Tysklands forbundskansler Angela Merkel i løpet av helgen. Han ber alle parter om en nedtrapping av retorikken og trusler.

Artikkelen fortsetter under videoen

Historien bak spenningene mellom USA og Iran
Her er en tidslinje som går fire tiår tilbake, fra gisselsituasjonen på 70-tallet til denne ukes droneangrep som drepte Qassem Soleimani
01:34
Publisert:

Dette budskapet har Trump ikke tatt innover seg.

«USA har brukt 2000 milliarder dollar på forsvarsmateriell. Vi er størst og uten sammenligning best i verden. Hvis Iran angriper en amerikansk base, eller hvilken som helst amerikaner, vil vi sende noe av dette forsvarsutstyret i deres retning – uten å nøle», skriver Trump på Twitter.

Irans informasjonsminister dro sammenligninger med verdens verste terroristorganisasjoner.

«Som ISIS, som Hitler, som Djengis. De hater alle kulturer. Trump er en terrorist i dress. Han vil snart lære historien snart om at INGEN kan beseire den store iranske nasjonen og kulturen», skriver Javad Azari-Jahromi i en twitter-melding.

Gjengjeldelsesspiral

De asiatiske markedene har våknet til meldingene fra Trump og Iran mandag morgen. Oljeprisen (brent spot) brøt gjennom 70 dollar fatet ved totiden natt til mandag – over 5,9 prosent høyere enn på fredag. Det er første gang siden mai i fjor at nordsjøolje har vært så høy.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,9 prosent de første 20 minuttene etter åpning. Også i resten av Asia er det en nedgang ved børsåpning.

– Risikoen for en ytterligere opptrapping har åpenbart gått opp, gitt det direkte angrepet på Iran, trussel om gjengjeldelse fra Iran og Trumps ønske om å se tøff ut. Dette utgjør en trussel for oljeprisen. Historisk sett må oljeprisen dobles for å utgjøre en trussel for den globale veksten. Vi er langt unna det, sier sjeføkonom Shane Oliver ved AMP Capital til Reuters.

Det amerikanske utenriksdepartementet advarer om økt risiko for rakett- eller droneangrep i de østlige regionene av Saudi-Arabia og ved grensen til Jemen hvor det er olje- og gassproduksjon.

– Vi må alle forberede oss på en voldsom gjengjeldelse. Det er lagt opp til en gjengjeldelsesspiral som kan holde markedene på tå hev langt inn i 2020, sier sjefstrateg Helima Croft hos RBC Capital Markets til Bloomberg.

Gullprisen har steget med 1,6 til det høyeste nivået siden 2016 og ligger på 1570 dollar for en unse i morgentimene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.