Blir atomavtalen med det sjiamuslimske styret i Teheran opphevet, vil det kunne skape enda mer usikkerhet i et allerede svært ustabilt Midtøsten, ifølge eksperter.

– Jeg regner med at alle Golfstatene vil råde Trump til å beholde avtalen fremfor å skape en stor, ny usikkerhet i regionen, sier Richard LeBaron, analytiker i Atlantic Council i Washington.

Trump har kalt atomavtalen for «den verste avtalen som noensinne er framforhandlet», men LeBaron tror likevel den nye presidenten vil velge å leve med den og i stedet konsentrere seg om andre trusler, som Irans satsing på nye langdistanseraketter.

– Ødelagt balanse

Saudi-Arabia og de andre sunnimuslimske statene rundt Persiabukta håper uansett at Trump vil endre sin utenrikspolitikk i deres favør.

– Åtte år med Obama-administrasjonen har ødelagt maktbalansen i regionen fullstendig, sier Mustafa Alani, rådgiver i tenketanken Gulf Research Center.

Han mener president Barack Obama har ignorert Irans ekspansive politikk, og han tror Golfstatene nå regner med at balansen vil bli gjenopprettet.

Ikke minst skapte det reaksjoner da Obama i et intervju i fjor antydet at Saudi-Arabia bør innstille seg på å dele mer av Midtøsten med Iran.

Golfstatene har også vært svært kritiske til atomavtalen med Iran, som de mener ville kunne føre til mer iransk innblanding i land som Syria, Jemen, Irak og Libanon, der de selv har sterke interesser, og der befolkningen består både av sunnier og sjiaer.

Hardt mot hardt?

For Irans president Hassan Rouhani utgjør avtalen en viktig stjerne i boka, som han håper vil føre til at han blir gjenvalgt i valget i mai. Ifølge eksperter er det lite sannsynlig at Iran vil gi etter for eventuelle nye krav fra Trump.

– Hvis Trump-administrasjonen tar en hard linje overfor Iran, og iranerne nekter, vil avtalen bryte sammen, og uten at det finnes noe alternativ, sier Alani.

Han tror i likhet med andre eksperter at Trump vil la avtalen overleve, selv om flere skarpe Iran-kritikere vil prege hans administrasjon.

Det gjelder blant annet Rex Tillerson, som er nominert til utenriksminister, Michael Flynn, ny nasjonal sikkerhetsrådgiver, og James Mattis, som er nominert til forsvarsminister.

– Alle tre ser Iran som en potensiell alvorlig trussel, de anerkjenner Iraks strategiske betydning og rollene som de arabiske landene spiller i å avskrekke Iran, sier Anthony Cordesman ved Center for Strategic and International Studies i Washington.

Ekstrem eksport

Obama har i sine åtte år som president også kritisert Saudi-Arabia for å eksportere wahhabisme, en fundamentalistisk form for islam, som har inspirert grupper som al-Qaida og IS.

Dette er en problemstilling som også vil kunne skape problemer mellom Saudi-Arabia og Trump, som under valgkampen fremstilte muslimer som ett av USAs største sikkerhetsproblemer.

– Utpekingen av muslimer som kilde til sikkerhetsproblemet, vil uvegerlig formørke forholdet mellom USA og Saudi. Arabia, fastslår Richard LeBaron.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.