Reaksjonene i Midtøsten er som ventet sterke etter at Trump instruerte det amerikanske utenriksdepartementet å starte jobben med å flytte ambassaden til Jerusalem. Verdens helligste by er også hjemsted for en rekke islamske helligdommer, og muslimske ledere i regionen fordømmer flyttingen unisont.

Den palestinske fundamentalistiske bevegelsen Hamas, som styrer på Gaza-stripen, varsler en ny bølge med protester og vold. På en pressekonferanse på Gaza-stripen torsdag beskriver Hamas-leder Ismail Haniya flytteplanene som en «krigserklæring mot palestinerne», og sier fredsprosessen mellom Israel og palestinerne er «drept». Han varsler nå en ny intifada – opprør mot Israel – blant palestinerne som skal starte fredag, etter at Hamas onsdag erklærte «tre dagers raseri».

– Vi ønsker at opprøret skal vare og la Trump og okkupasjonsmakten angre på beslutningen, sa Hanya ifølge USA Today.

De to tidligere intifadaene i 1987–93 og 2000–2004 kostet tusener av menneskeliv, mest på palestinsk side. I disse intifadaene så man også en kraftig økning av terror og bruk av selvmordsbombere. Reaksjonene blant USAs allierte er også negativt, også fra Norge.

– Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

«Utenriksminister Eriksen Søreide er dypt bekymret over USAs beslutning om Jerusalem. Jerusalems status kan kun løses gjennom forhandlinger», skriver utenriksdepartementet i en melding.

Sterkest ordbruk fra USAs allierte kommer fra Tyrkia, som alt har et meget anstrengt forhold til USA.

«Vi fordømmer den uansvarlige holdningen til den amerikanske administrasjonen med stor bekymring. Denne beslutningen bryter med internasjonal lov og FNs resolusjoner, siden Israels annektering av Jerusalem forsømmes av det internasjonale samfunnet og FN», heter det i en pressemelding fra Ankara.

I en kunngjøring undertegnet av statsminister Recep Tayyip Erdoğan oppfordrer han Trump om å gå tilbake på beslutningen som «vil utløse kaos i regionen».

Fra Moskva kunngjør det russiske utenriksdepartementet at de ser med «alvorlig bekymring» på beslutningen.

Den israelske hæren er satt i alarmberedskap og har satt inn forsterkninger, og det er meldt om flere sammenstøt med palestinske demonstranter.(Vilkår)

Verdens dyreste bilde
Leonardo da Vincis Kristus-maleri «Salvator Mundi» ble solgt for rekordpris i november. Nå er kjøperen avslørt.
00:43 Min
Publisert: