I forrige uke innførte Saudi-Arabia og åtte andre land det som blir sett på som en blokade av Qatar. De neste fire handelsdagene falt nøkkelindeksen ved Doha-børsen med over åtte prosent. Det har vært mangel på dollar ved vekslingsboder de siste dagene i Qatar.

– Vi vil ikke la oss diktere av andre land, sier Qatars finansminister Ali Shareef Al Emadi til CNBC.

«Truer stabiliteten»

Saudi-Arabia, De arabiske emirater (UAE), Egypt og seks andre land som står bak blokaden av og de økonomiske sanksjonene mot Qatar har beskyldt landet for å støtte terroristorganisasjoner.

– Beskyldningene om at Qatar har støttet organisasjoner som Hamas, Hezbollah og Det muslimske brorskapet er propaganda. Dette er påstander som er fremsatt for å svekke våre synspunkter og for å oppfordre det internasjonale samfunnet til å reise seg mot Qatar, sier finansminister Emadi.

Da blokaden ble innført uten forvarsel forrige mandag utløste dette panikk. Det var lange køer ved kjøpesentrene og hyllene var nesten tomme flere steder. 

Rundt 80 prosent av alle ferskvarer er blitt importert fra nabolandene – i hovedsak fra Saudi-Arabia.

På søndag landet fem fraktfly fra Iran med ferske grønnsaker, frukt og kjøttprodukter i Qatar, og landet skal sende minst 100 tonn frukt daglig. I løpet av helgen landet 66 tonn med kjøttprodukter fra Iran. Også Tyrkia har inngått avtaler om å levere ferskvarer til Qatar.

– Vi ønsker en diplomatisk løsning på denne konflikten, men vi er ikke villig til å gi opp vår utenrikspolitikk. Konflikten truer stabiliteten for hele regionen, sier Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani til Al Jazeera News.

«Amerikansk svikt»

Kuwaits emir og utenriksminister har reist i skytteltrafikk mellom Qatar og nabolandene den siste uken i håp om å finne en løsning.

– Vi bekrefter at våre brødre i Qatar forstår deres brødres bekymringer og kvaler, og ønsker å skape stabilitet og trygghet, sier Kuwaits utenriksminister Sheikh Sabah Al-Khalid Al-Sabah til nyhetsbyrået KUNA.

USAs president Donald J. Trump kom på banen i forrige uke og tilbød å holde et møte i USA med alle parter. Saudi-Arabia, De arabiske Emirater, Egypt og Qatar er amerikanske allierte, og USA har baser i Saudi-Arabia og Qatar.

– Dette er det viktigste vitnesbyrdet om amerikansk svikt i golfen. Det gir inntrykk av at USA ikke vet hvordan de skal håndtere forholdet til sine allierte – eller ikke er i stand til det, sier en qatarsk diplomat til Reuters.

USAs president indikerte i en twittermelding i forrige uke at han støttet blokaden av Qatar. Under Midtøsten-besøket i mai kom han med støtte til Qatar, ifølge finansminister Emadi.

– Det går litt opp og ned og vi skjønner at dette er en delikat situasjon for alle land i Gulfen. Forhåpentlig vil Qatar komme ut av dette sterkere, sier Emadi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror er blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: