Ordningen innebærer både offentlig og privat finansiering, og flere detaljer skal bli presentert ved en konferanse i Bahrain til uken.

Konferansen vil bli ledet av Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner. Den er starten på USAs forsinkede fredsplan, som embetsmenn sier vil inneholde politiske elementer som presenteres senere.

Jobber, frihet og verdighet

De palestinske jobbene skal etter planen skapes innen et tiår. I en uttalelse sier Det hvite hus at planen «utgjør den mest ambisiøse og omfattende innsatsen for det palestinske folk til nå».

– Den har evnen til å fundamentalt endre Vestbredden og Gaza, og til å åpne et nytt kapittel i palestinsk historie, heter det i uttalelsen.

Dette nye kapittelet kan ifølge uttalelsen bli definert «ikke av motgang og tap, men av frihet og verdighet».

Misfornøyde palestinere

Palestinas president Mahmoud Abbas er imidlertid langt fra fornøyd, og sier at en politisk løsning for regionen må komme før en økonomisk løsning.

– Vi har sagt at vi ikke vil delta under konferansen i Bahrain. Grunnen til det er at den økonomiske situasjonen ikke bør bli diskutert før den politiske. Så lenge det ikke foreligger noen politisk løsning vil vi ikke håndtere økonomiske spørsmål, sier Abbas lørdag.

Palestinerne mener at USAs president Donald Trump – som er en nær alliert av Israel og statsminister Benjamin Netanyahu – forsøker å bestikke dem og nekte dem en uavhengig stat.

Lettvektere i Bahrain

Palestina stiller ikke på konferansen i Bahrain, men Det hvite hus sa tidligere i juni at Egypt, Marokko og Jordan har gått med på å delta.

Lørdag sier de begge at de vil sende embetsmenn fra sine respektive forsvarsdepartementer til Bahrain, uten å navngi noen av dem. Marokko har så langt ikke avklart hvem de sender, eller om de vil sende noen i det hele tatt.

Midtøsten-kjenner Anders Persson sier til TT at det er bemerkelsesverdig at ingen av landene sender sine viktigste diplomater. Han beskriver mottakelsen fredsplanen har fått i Midtøsten som «lunken».

– Følelsen er at ingen egentlig tror på det hele, sier han til nyhetsbyrået.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.