– Det er uakseptabelt at USAs president gjennom uttalelser legger press på hva Europa skal være og ikke være, sa Frankrikes president François Hollande med henvisning til Trumps uttalelser om at EU vil fortsette å falle fra hverandre etter brexit.

Fredag var Hollande og de 27 andre stats- og regjeringssjefene i EU på plass til et uformelt EU-møte på Malta. På dagsordenen sto det «internasjonale utfordringer», det vil si Trump og migrasjon.

– Hvem vet egentlig hva den amerikanske presidenten vil, spesielt med tanke på den transatlantiske alliansen, og når det gjelder deling av utgifter, som han kaller en byrde, sa Hollande, ifølge nyhetsbyrået AFP, og henviste til Trumps utspill om at USA betaler for mye penger i Nato-alliansen.

Se Trump snakke om brexit før britenes folkeavstemning om EU:

Store protester

Storbritannias statsminister Theresa May er foreløpig den eneste regjeringssjefen i EU som har møtt USAs nye president.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister Theresa May diskuterte Trump under et EU-møte på Malta fredag. 
Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister Theresa May diskuterte Trump under et EU-møte på Malta fredag.  (Foto: Rene Rossignaud/AP/NTB Scanpix)

Trumps 90 dagers innreiseforbud for personer fra syv land (Iran, Syria, Jemen, Irak, Libya, Sudan og Somalia), har vakt sterke reaksjoner hos mange, deriblant EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Kaos

Migrasjon var det andre store temaet under EU-møtet fredag. Libya skaper hodebry for EU-lederne som vil redusere migrasjonen over Middelhavet til Europa.

Rekordmange flyktninger og migranter kom i fjor sjøveien til Italia, minst 180.000. Flesteparten reiste fra Libya. På møtet ble det vedtatt en plan med ti punkter for å redusere migrasjonen til Europa og knuse smuglernes forretningsmodell.

EUs statsledere vil styrke kystvakten for å redusere antall migranter som kommer fra Libya til Europa.
EUs statsledere vil styrke kystvakten for å redusere antall migranter som kommer fra Libya til Europa. (Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB Scanpix)

Et av de viktigste punktene er å styrke kystvakten i Libya. EU ønsker at Libya skal stanse båter før de når internasjonalt farvann. I EU-planen står det også at Libyas grenser i sør mot Niger og Tsjad må styrkes.

Hittil i år er det kommet 6677 personer til Europa over Middelhavet i plastbåter, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Av dem har 254 mistet livet i forsøket på å nå en europeisk havn.(Vilkår)

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: