Senatet i plenum skulle fredag stemme over om den endelige godkjennelsen av Kavanaugh som ny dommer i høyesterett skal avholdes lørdag.

Ifølge New York Times stemte senatet for at avstemningen skal holdes lørdag.

51 av Senatets hundre medlemmer måtte stemme ja i den såkalte prosedyreavstemningen fredag, forutsatt at alle de 49 demokratene stemmer imot.

Republikanerne har 51 senatorer, og har derfor råd til å miste bare én stemme dersom alle demokratene stemmer mot Kavanaugh, så lenge visepresident Mike Pence er på plass med sin dobbeltstemme.

Men resultatet er fortsatt usikkert siden fire senatorer ennå ikke har gitt til kjenne hva de vil stemme – tre republikanere og én demokrat.

Tre usikre republikanere

De tre republikanerne er Jeff Flake fra Arizona, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska. Ingen av dem er på valg i år, men Flake stiller ikke til gjenvalg og har derfor ingenting å tape og Murkowski har neppe heller mye å tape siden Alaska er en solid republikansk delstat.

Men Collins er mer utsatt i Maine, som for to år siden stemte for Hillary Clinton. Der har demokratiske kvinner satt i gang en omfattende kampanje for å overtale henne til å stemme mot Kavanaugh.

Hun kunngjorde at hun stemmer for en avstemning fredag, men at hun først senere fredag vil opplyse hva hun vil stemme i den endelige avstemningen.

Risikabelt for utsatte demokrater

På demokratisk side har det vært spenning knyttet til tre-fire senatorer som risikerer å tape gjenvalget i november.

Alle unntatt Joe Manchin fra Vest-Virginia har nå kunngjort at de vil stemme mot Kavanaugh, inkludert den trolig mest sårbare – Heidi Heitkamp, som nå ligger an til å tape sitt gjenvalg i Nord-Dakota.

Manchin er en populær demokratisk senator, men Vest-Virginia er en av USAs mest republikanske delstater, og det er risikabelt for ham å stemme mot kandidaten til president Donald Trump.

Bare for å komplisere situasjonen ytterligere for republikanerne, sier en av deres senatorer, Steve Daines, at han vil reise hjem for å gifte bort sin datter i hjemstaten Montana lørdag, uansett om det blir en viktig avstemning.

Selv om Senatet stemmer ja på fredag, er det ikke gitt at resultatet blir det samme lørdag. Manchin, Flake, Collins eller Murkowski kan godt stemme for en avstemning fredag og likevel stemme mot Kavanaugh lørdag.

Hemmelig rapport

Republikanernes håp steg torsdag etter at Flake og Collins sa at FBI-rapporten om Kavanaugh var grundig. Flake sa den ikke inneholdt ny informasjon om anklagene mot Kavanaugh for seksuell trakassering.

Rapporten er så hemmeligstemplet at senatorene bare får lov til å lese den etter tur i et avlåst rom.

Stemningen i kongressbygningene har vært spent hele uken. En lang rekke motstandere av Kavanaugh, inkludert kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep, har konfrontert senatorene i korridorene med krav om å stemme imot.

Flere av de ubesluttsomme senatorene er ikke bare bekymret for anklagene om seksuelle overgrep. Også måten en rasende og følelsesladd Kavanaugh forsvarte seg i Senatet på mener de kan tyde på at han ikke har det rette temperamentet for en dommer i høyesterett, og at han ikke er så upartisk som en dommer bør være.

Kavanaugh selv forsvarte seg torsdag kveld i en artikkel i Wall Street Journal, der han innrømmet at han kanskje gikk litt langt og sa enkelte ting han ikke burde ha sagt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.