Det var på forhånd knyttet spenning til om Demokratene i Senatet ville trenere prosessen med å godkjenne Pompeo. Den endelige avstemningen finner sted klokken 23 mandag kveld norsk tid, og Pompeo trenger simpelt flertall for å bli godkjent i denne omgang.

Republikanerne har flertall i Senatet med 51 mot 49 representanter. Men Republikaneren Rand Paul har alt gjort det klart at han ikke vil stemme for Pompeo, mens partikollegaen Jeff Flake ikke har villet flagge sin stemmegivning. Den republikanske nestoren John McCain er ikke til stede til stemmegivningen på grunn av sykdom.

Pompeo trenger derfor minst to stemmer fra Demokratene. Tidlig mandag kveld er det klart at tre demokratiske senatorer vil gi sine stemmer til Pompeo. Det gjelder Joe Manchin, Joe Donnelly og Heidi Heitkamp, ifølge Axios.

54-årige Pompeo har dermed de nødvendige stemmene til å bli godkjent. Pompeo overtar etter Max Tillerson, som fikk sparken 31. mars. Pompeo har i vel et år vært sjef for CIA, og før det har han sittet to perioder i Representantenes hus, valgt som republikaner fra Kansas. Pompeo har bakgrunn og utdannelse fra forsvaret, og han har jobbet privat i forsvarsindustrien.

President Donald Trump har gjentatte ganger klaget på at demokratene blokkerer hans utnevnelser, senest på Twitter i dag, mandag. Men her får altså presidenten inn sin mann på rekordtid.(Vilkår)

Se trailer: «Deep State»
01:30
Publisert: