Pompeo ankom søndag kveld Riyadh, som siste stopp på sin rundreise til åtte land i Midtøsten.

President Donald Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Syria har vært et sentralt tema under samtalene Pompeo har hatt i de andre landene.

Det var også tema under møtene med kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh, der den amerikanske utenriksministeren samtidig ba Saudi-Arabia få en slutt på krigen i Jemen.

Krigen i Jemen

Saudi-Arabia gikk i spissen for en regional koalisjon til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i et forsøk på å få gjeninnsatt landets styrtede president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Krigen har ifølge FN ført til verdens verste humanitære krise i Jemen, der minst 10.000 mennesker er drept, tre millioner mennesker er drevet på flukt og 14 millioner mennesker nå trues av sult.

USA har støttet krigføringen ved å forsyne Saudi-Arabia med våpen, etterretning og tankfly, men president Donald Trump har de siste månedene vært under økende press for avslutte denne støtten.

Press på Iran

Ifølge amerikanske tjenestemenn understreker Pompeo også viktigheten av å opprettholde presset på Iran, som USAs forsøker å danne en regional front mot.

– Pompeo understreker viktigheten av at regionen opprettholder presset mot det iranske regimets ondskapsfulle aktiviteter for å fremme fred, fremgang og sikkerhet, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Khashoggi-likvidasjon

Saudi-Arabias likvidasjon av den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var også tema under Pompeos samtaler med kronprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi, som levde i eksil i USA, ble drept og partert i en nøye planlagt operasjon på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia i oktober.

– Vi vil fortsette å ha en samtale med kronprinsen og saudiaraberne om de hele og fulle ansvarsforhold med hensyn til det uakseptable drapet på Jamal Khashoggi. Vi vil sørge for at vi har alle fakta, slik at de stilles til ansvar, helt klart av Saudi-Arabia, men også av USA, sa Pompeo i Qatar før avreisen til Riyadh.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Å begjære noen konkurs kan koste deg 50.000
Konkursadvokat Knut Ro forklarer hva som skjer når noen går konkurs.
03:20
Publisert: