Kina innførte i fjor forbud mot import av plastavfall etter å ha tatt imot avfall for resirkulering i over 25 år. Vestlige land startet kildesortering for fullt og dumpet plastavfall i Kina, hvor det var behov for plast til industriproduksjonen.

Fra 1992 til 2017 importerte Kina 45 prosent av all resirkulert plast i verden, ifølge tenketanken Science Advances. Årlig ble det eksportert rundt syv millioner tonn plastavfall – det meste fra vestlige land og Japan.

«Spørsmålet er hvor plastavfallet skal havne nå», spurte eksperter hos tenketanken Science Advances i rapporten «The Chinese import ban and its impact on global plastic waste trade» i fjor.

«Ikke i våre land», er svaret ett år senere fra sørøstasiatiske land, som har foretatt lovendringer slik at det ikke er tillatt å importere resirkulert plast.

«Dump søppelet i Canada»

I 2013 og 2014 kom det containere fra Canada med «resirkulert plast» til filippinske havner, ifølge fraktmanifestet, som viser hva containerne skal inneholde.

Det viste seg å være søppel som ikke lot seg resirkulere. Filippinene har forsøkt å få Canada til å ta tilbake søppelet i fem år – uten å lykkes.

I forrige uke ba Filippinenes president Rodrigo Duterte om at det skulle chartres et containerskip på den filippinske statens regning for å ta med de 69 containerne til Canada.

– De har fått beskjed om dumpe containerne og søppelet i kanadisk farvann, sa Duterte, ifølge Rappler.

Canada har fått en rekke tidsfrister til å hente tilbake søppelcontainerne – den siste utløp 15. mai. Filippinene svarte med å hente tilbake sin ambassadør til Canada og andre diplomater.

Duterte har truet med å bryte alle diplomatiske forbindelser med Canada hvis det ikke kommer en løsning.

– Filippinene er en selvstendig nasjon som ikke kan behandles som dritt av andre land, sa pressetalsmann Salvador Panelo på en pressekonferanse, ifølge Manila Bulletin.

Lover søppel i retur

Det er ikke bare Filippinene som sier nei til søppel fra vestlige land.

Thailand, Vietnam og Malaysia la ned forbud på import av resirkulert plast og de fleste typer metaller i fjor – etter det kinesiske plastforbudet.

I Malaysia har flere titall selskaper importert avfall fra minst 14 land og regioner, blant annet USA, Japan, Canada, Storbritannia og EU. De fleste har operert ulovlig uten lisenser. Over 50.000 tonn skal sendes tilbake.

– Befolkningen i industriland tror de gjør det rette ved å resirkulere søppel. De vet ikke at det dumpes i Malaysia, hvor det forsvinner ved bruk av miljøfarlige og ulovlige metoder. De er importert med forfalskede lisenser, sa Malaysias energi- og miljøminister Yeo Bee Yin tirsdag, ifølge The Star og New Straits Times.

Hun sa at britiske selskap har eksportert 50.000 tonn plastavfall ulovlig til Malaysia de siste to årene. Avfallet som kommer til Malaysia, brennes, havner på søppelfyllinger og fører til store miljøødeleggelser i lokalmiljøene.

– La det ikke være noen som helst tvil. Hvis dere sender søppelavfall til Malaysia, vil dere få det i retur, sa miljøministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.