Datoen er satt for å unngå at den svært betente saken blir til et mediesirkus på grunn av den pågående presidentvalgkampen, sier dommeren i Minneapolis som mandag fastsatte datoen.

Dommer Peter Cahill advarte de fire siktede, deres advokater og andre mot å kjøre rettssaken gjennom mediene, selv om president Donald Trump delvis har gjort det.

– Jeg vil ikke se medieoppslag før rettssaken som inneholder uttalelser fra familiene på begge sider, politiet eller valgte embetsmenn om skyldspørsmålet eller bevisene i saken, sa Cahill.

Dommeren advarte samtidig om at saken kunne bli flyttet ut av Minneapolis dersom de involverte i saken ikke sluttet å snakke offentlig om den. Cahill påla ikke advokatene munnkurv, men sa det kan bli aktuelt dersom ikke oppfordringen om å slutte med offentlig snakk om saken følges, skriver The Guardian.

Deltok via video

Rettsmøtet mandag var den andre høringen for de fire betjentene som er siktet i saken og som ble sparket etter å ha forvoldt Floyds død under en pågripelse 25. mai.

Derek Chauvin er siktet for forsettlig drap på George Floyd under en pågripelse i Minneapolis. De tre andre, Thomas Lane, J. Kueng og Tou Thao, er siktet for medvirkning til dødsfallet.

Chauvin deltok på mandagens rettshøring via video, mens de tre andre møtte i rettssalen. Ingen av de fire erklærte straffskyld etter tiltalen.

Neste høring er satt til 11. september, og dommer Cahill kan da komme til å avgjøre om de fire skal stilles for retten samlet eller hver for seg. De risikerer alle opp mot 40 år i fengsel. Første dag av rettssaken er 8. mars 2021.

Fortsatt fengslet

Kausjonen for Chauvin er tidligere satt til 1 millioner dollar, mens den for den for de tre andre er på mellom 750.000 og 1 million dollar hver.

Chauvin og Thao sitter fortsatt i varetekt. Kueng og Lane er løslatt mens de venter på rettssaken.

Politibetjentene rykket ut til meldingen om en mann som skal ha prøvd å bruke en falsk 20-dollarseddel. Pågripelsen som førte til drapet på Floyd, utløste massive demonstrasjoner over hele verden mot rasisme og politivold under slagordet «I can't breath» – Floyds siste ord.

Demonstrasjonene fortsatte over helgen, mer enn en måned etter drapet, og i USA har enorme og vedvarende demonstrasjoner delvis overskygget koronakrisen og satt sterkt preg på amerikansk politikk i valgåret.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.