Det konservative partiet har mottatt minst 54 brev fra parlamentarikere i partiet, som fører til at det vil bli avholdt en mistillitsavstemning mot den britiske statsministeren Boris Johnson. Det skjer som følge av misnøye med Johnsons lederskap, spesielt etter «partygate»-skandalen.

Sir Graham Brady, formannen i 1922-komiteen, har nettopp kunngjort at terskelen på 54 brev nå er nådd. Det skriver The Telegraph.

Sir Graham uttalte: «Terskelen på 15 prosent av parlamentarikere i partiet som søker en tillitserklæring til lederen av det konservative partiet er overskredet.»

Videre opplyste Graham at det i samsvar med reglene vil bli avholdt en avstemning mellom klokken 18.00 og 20.00 i britisk tid i dag. Resultatet vil bli kunngjort «kort tid» etter avstemningen.

Dersom Johnson må gå av som leder av det konservative paritet, kastes han også som statsminister. For at Johnson skal bli sittende, må minst halvparten av partiets 359 representanter stemme for at de fortsatt har tillit til Johnson.

Positiv til avstemningen

Boris Johnson ønsker avstemningen velkommen og ser på det som en sjanse til å forklare sin side av saken til parlamentsmedlemmene, melder Statsministerens kontor ifølge BBC.

Videre heter det i uttalelsen at Johnson ser på kveldens avstemning som «en sjanse til å avslutte måneder med spekulasjoner og la regjeringen sette strek og gå videre».

Jesse Norman, som fungerte som juniorminister i finansdepartementet mellom 2019 og 2021, er den siste konservative lovgiveren som offentlig ba om en tillitsavstemning. På Twitter skrev han blant annet: «Nylige hendelser har klargjort posisjonen dette landet er i under deres ledelse, utover enhver tvil; og jeg er redd jeg ikke kan se noen omstendigheter der jeg kan tjene i en regjering ledet av deg».

Utenriksminister Liz Truss, skriver på Twitter at hun har full tillit til den britiske statsministeren:

«Statsministeren har 100 % min støtte i dagens avstemning og jeg oppfordrer kolleger på det sterkeste til å støtte ham», skriver Truss.

Festet under nedstenging

Tidligere i år ble det kjent at den britiske statsministeren, samt flere medlemmer i det konservative partiet og staben i Statsministerens kontor, hadde avholdt flere store samlinger og fester under landets koronanedstenging. Skandalen omtales som «partygate».

Flere av festene ble ansett som ulovlige, da landet hadde strenge koronarestriksjoner – blant annet innskrenkinger i hvor mange personer som kan samles.

Johnson har beklaget hendelsene og innrømmet brudd på reglene. Flere kritikere og opposisjonspolitikere krevde at Johnson trakk seg allerede da det ble kjent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.