– En krigserklæring, ifølge USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Veteranen Mitt Romney (71) er blant tungvekterne i Det republikanske partiet, og nå også i Senatet. Han var tapende presidentkandidat mot Barack Obama i 2012.

I et innlegg i avisen The Washington Post kommer Romney med en bredside mot president Donald Trump, som han beskriver som splittende, uten grunnleggende kvaliteter som ærlighet og integritet.

Romney påpeker at han som senator ikke vil legge bånd på seg, men kritisere Trump.

«Jeg vil ta til orde mot viktige uttalelser eller handlinger som er splittende, rasistiske, sexistiske, anti-immigranter, uærlige eller ødeleggende for våre demokratiske institusjoner», fremholder Romney.

– Det passer bra for Romney å komme med denne kritikken mot Trump nå som han har vunnet valget. Opportunismen er klart til stede. Romneys innlegg viser klart at han ikke har mye respekt for Trump, sier Henrik Heldahl, kommentator hos nyhetsnettstedet amerikanskpolitikk.no.

Trump svarte på Twitter

Romneys krigserklæring kan bety mer trøbbel for presidenten, som allerede er på defensiven etter at demokratene fra denne uken har flertall i Representantenes hus.

Republikanerne har fortsatt flertall i Senatet, et flertall som nå er litt større enn før mellomvalgene. Trump-kritiske senatorer som Jeff Flake og Bob Corker er ute, i likhet med John McCain som døde i august i fjor.

Trump svarte onsdag ettermiddag norsk tid på Romneys uttalelser.

– Jeg hadde foretrukket om Mitt fokuserte på grensesikkerhet og mange andre områder, hvor han kan være til hjelp. Jeg vant en stor seier, det gjorde ikke han. Han burde være glad på vegne av alle republikanere. Vær en lagspiller og vinn! skriver Trump.

Flere problemer

Heldahl mener det skal mye til før Romney får med seg mange andre republikanske kongressmedlemmer mot Trump.

– Han får bare med seg flere hvis de selv har interesse av det. Da må ting bli mye verre for Trump, og populariteten stuper, sier Heldahl.

Han påpeker at bortimot 90 prosent av republikanerne støtter Trump. Mens Romney er i en posisjon der han nesten er garantert gjenvalg i Utah, er ikke dette tilfellet i mange andre stater.

– Romney vil bli en mediefavoritt og profilere seg selv mot Trump. Men han vil skuffe venstresiden og andre Trump-motstandere med å i all hovedsak stemme for Trumps agenda. Han vil ikke utgjøre den store forskjellen, sier Heldahl.

Ruglete historie

Mitt Romney og Donald Trump har en stormfull historie:

  • I 2012-valget anbefalte Donald Trump offentlig Romney som president.
  • I 2016 under republikanernes nominasjon gikk Romney til angrep på Trump, og kalte ham blant annet «falsk» og en «svindler». Trump svarte med å kalle Romney en «katastrofe».
  • Romney gjorde selv et mislykket forsøk på å bli republikanernes presidentkandidat i 2016-valget. Han ledet da en periode «Aldri Trump»-bevegelsen.
  • I november 2016, like etter at Trump hadde vunnet presidentvalget, var Trump og Romney i møter sammen, og begge snakket varmt om hverandre. Trump vurderte lenge Romney som utenriksminister.
  • I februar 2017 kunngjorde Romney at han stiller som kandidat i senatsvalget i Utah, og han får Trumps støtte.
  • I 2017, frem mot mellomvalgene i november, kritiserte Romney stadig Trump.
  • I 2019 blir Romney senator, og starter med å angripe Trump.

Spekulasjonene går nå om Romney vil utfordre Trump som presidentkandidat i 2020. Heldahl tror dette kun vil skje hvis Trump skulle bli kastet.

– Romney står klar hvis Trump kastes over bord, og han er da den sterkeste kandidaten som kan steppe inn på kort varsel, sier Heldahl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sikker på at Frp ikke ønsker å gi fra seg regjeringsmakt
01:51
Publisert: