Mange potensielle kjøpere av Iphone har ventet til i høst når Apple lanserer Iphone 8-modellene. 

Underleverandørene har fått inn rekordstore ordrer de siste månedene, men sliter med å produsere nok.

De har hatt problemer med å masseprodusere komponenter og få disse til å fungere i testmodellene. Dette gjør at det kan bli forsinkelser i produksjonen av de nye Iphone-modellene.

Apple har vanligvis rundt ti millioner enheter klare like etter lanseringen. Analytikere hos KGI, Drexel Hamilton og Bank of America Merrill Lynch, mener modellene kan bli inntil en måned forsinket og ikke vil bli være i salg før i andre halvdel av oktober.

«Etter samtaler med selskaper i leverandørkjeden tyder det på at Iphone 8 vil være klar for utsendelse tre til fire uker senere. Forsinkelsen skyldes teknologiske problemer som Apple og leverandørene jobber med», skriver analytikerne Wamsi Mohan og Stefano Pascale hos Merrill Lynch i en rapport fra juli.

De to tror lanseringen kan bli utsatt fra september.

Sterk ordreinngang

– Vi forventer at situasjonen for oss vil bedre seg i tredje kvartal og fremover. Det skyldes lanseringen av nye smarttelefonmodeller, sa visestyreformann Yoshitaka Fujita hos Murata Manufacturing da selskapet la frem kvartalsresultater på mandag.

Muratas to største kunder er Apple og Samsung – verdens to største smarttelefonprodusenter.

Selskapet, som er et av de største i Japan, er ukjent utenfor bransjen, men leverer keramiske kondensatorer som benyttes til å lagre energi i elektroniske produkter.

Sammen med selskaper som Kyocera, Nidec og TDK leverer Murata komponenter til smarttelefoner, datamaskiner og moderne biler.

Ordreinngangen økte med rundt 15 prosent for de største japanske komponentleverandørene i andre kvartal og 30 prosent i inneværende kvartal, ifølge Nikkei Weekly.

Det tas i bruk nye komponenter og nye løsninger. Neste år vil en ny batteritype tas i bruk.
Det tas i bruk nye komponenter og nye løsninger. Neste år vil en ny batteritype tas i bruk. (Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix)

3D-kamera

Smarttelefonsalget forventes å øke med 3,8 prosent årlig frem til 2021. De mer komplekse modellene har behov for mer avanserte komponenter – spesielt for å håndtere energiforbruket.

Ingen selskaper vil bekrefte at de har Apple på kundelisten. Det er ingen andre selskaper som setter inn så store forhåndsordrer for å sikre seg nødvendig produksjonskapasitet. Da Iphone ble lansert, kjøpte Apple nesten alt av batterier for å få et forsprang til konkurrentene.

Largan Precision har levert kameralisenser til Apples Iphone tidligere. Nå har Taiwan-selskapet utviklet en spesiell type 3D-kameralinser med sensorer som sannsynligvis vil komme i den nye toppmodellen i Iphone 8-serien.

Apple er allerede i gang med å forberede Iphone 9-serien, som vil komme neste høst. Ifølge Korea Economic Daily har LG Chem fått en eksklusiv avtale om å levere batterier til disse modellene. Dette er en ny batteritype med en L-fasong for å frigi plass på høyre side.

Det er ti år siden den første Iphone-modellen kom i salg. Dette skal markeres av Apple med en jubileumsmodell som kan komme til å koste godt over 10.000 kroner, ifølge lekkasjer til internasjonale teknologinettsteder.

Apples aksjekurs har steget med 42,7 prosent det siste året og selskapet har en børsverdi på over 770 milliarder dollar.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: