Huawei solgte 55,8 millioner enheter i andre kvartal. Dette var kun fem prosent færre enn for ett år siden. Sørkoreanske Samsung Electronics solgte 53,7 millioner telefoner – 30 prosent færre enn i fjor. Samsung selger nesten ikke smarttelefoner i Kina med en markedsandel på rundt en prosent.

Huawei er underlagt økonomiske og teknologiske sanksjoner fra USA. Dette gjør at selskapet ikke får tilgang til de komponenter, patenter eller den mest avanserte versjonen av operativsystemet Android fra Alphabet-selskapet Google.

«Dette er oppsiktsvekkende og noe som få forutså for ett år siden. Hvis det ikke var for koronapandemien ville ikke dette ha skjedd», sier senioranalytiker Ben Stanton hos Canalys i en pressemelding torsdag morgen.

Huawei har rundt 70 prosent av salget fra det kinesiske markedet.

«Huawei har utnyttet til det fulle den kinesiske oppgangen etter nedstengningen», sier Stanton.

For Samsung er Europa, USA, India og Brasil nøkkelmarkeder. Disse var nedstengt i store deler av kvartalet.

«Det vil bli veldig vanskelig for Huawei å beholde topposisjonen på lang sikt. I Europa er brukerne i økt grad skeptiske til Huawei-produkter. Selskapene tar inn færre modeller og det utgjør en risiko for merkevaren. Den kinesiske styrken vil ikke være nok til å opprettholde topplasseringen så snart verdensøkonomien tar seg opp igjen», sier analytiker Mo Jia hos Canalys i en kommentar.

Samsung la frem kvartalsresultatet torsdag morgen i Seoul. Det endte med en bedring i driftsresultatet på 23 prosent takket være høy etterspørsel etter databrikker og komponenter og høyere priser. Omsetningen falt med seks prosent til 53.000 milliarder won (402 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.