Koronapandemiåret 2020 har ført til en salgssvikt for smarttelefonprodusentene. I årets tre første kvartaler ble det solgt 186 millioner smarttelefoner – 30 prosent færre enn samme kvartal i fjor, ifølge Counterpoint Research.

Trenden er i ferd med å snu. Utrullingen av 5G mobilnettverk og produkter står bak. Over 140 millioner 5G-telefoner ventes solgt i Kina i år.

– 5G har fått en raskere start enn 4G. Hva som virkelig står bak er over raskt Kina har gått over til 5G, sier analytiker Ken Hyers hos analyseselskapet Strategy Analytics til teknologinettstedet Cnet.

– Veldig optimistisk

Da koronapandemien rammet med full styrke i vår vurderte Apple å utsette lanseringen av Iphone 5G-modeller til 2021. De valgte å følge de opprinnelige planene for å kunne konkurrere med Samsung og kinesiske mobiltelefonprodusenter, som for lengst har lansert 5G-modeller.

Dette viser seg å ha vært en riktig strategi. Det er inntil fire ukers ventetid for kunder i USA og Kina for å kunne kjøpe Iphone 12 Pro – de mest avanserte og dyreste 5G-modellene. I Kina koster den billigste Iphone Pro-modellen med 5G-støtte 10.430 yuan (14.000 kroner).

Apple har gitt asiatiske komponentleverandører og kontraktsprodusenter beskjed om at de ønsker å øke produksjonen med 30 prosent i første halvår 2021. Apple planlegger å få produsert 230 millioner telefoner i 2021. Dette er 20 prosent høyere enn toppåret 2019.

– Apples Iphone-salg vil helt sikkert øke igjen. Markedet er veldig optimistisk på 2021, men vi må være litt forsiktige for å se om det vil bli så fantastisk som alle tror, sier analytiker Jeff Pu hos meglerhuset GF Securities til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

– Som et fullbooket hotell

Den største utfordringen er å sikre seg komponenter. Apple har i over 20 år satt ut produksjonen av alle produkter til taiwanske kontraktsleverandører med store fabrikker i Kina. Komponentleverandører kommer fra i hovedsak Asia, også fra konkurrenter som Samsung.

– Det er lenge siden vi har opplevd en slik knapphet på komponenter. For enkelte er det så lenge som 12 måneder, og for mange andre må du vente mellom seks og åtte måneder hvis du bestiller nå, sier konsernsjef Andres Chen hos Kinpo Electronics, som er en del av Compal Electronics og har Apple, Dell og HP på kundelisten til Nihon Keizai Shimbun.

Prisene på smarttelefoner med støtte for 5G har stupt de siste månedene.

Ville tilstander på Iphone-fabrikk
Indisk politi har arrestert rundt 100 mennesker etter voldsomme tumulter på en Iphone-fabrikk
01:22
Publisert:

– Aktiviteten er bare helt utrolig. Midt i pandemien har økosystemet for smarttelefoner slått på bryteren og åpnet opp for 5G, sier direktør Cristiano Amon hos Qualcomm, som blant annet leverer prosessorer til smarttelefoner, til Cnet.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, som er verdens største kontraktsprodusent av databrikker, har fulle ordrebøker frem til utgangen av tredje kvartal 2021.

– Dette er som et fullbooket hotell. Vi kan ikke slik at vi kan bygge noe rom for å ta unna den økte etterspørselen, sier en kilde til Nihon Keizai Shimbun.

Nye kinesiske utfordrere

Ifølge Counterpoint Research kniver kinesiske BBK Group med Samsung om å være verdens største mobiltelefonprodusent. Selskapet står bak smarttelefonmerkene OPPO, Vivo, Realme og OnePlus.

Til sammen hadde de fire merkene en markedsandel på 22 prosent i siste kvartal i verden – det samme som Samsung. Det er spesielt i Asia de nye merkene har bitt seg fast.

Realme har slått alle rekorder og er det merket som på kortest mulig tid har oppnådd et enhetssalg på 50 millioner enheter siden lanseringen. Realme ble lansert i fjor og er blitt nest størst i blant annet Malaysia. Realme 7 5G-modellen koster under 3000 kroner.

Xiaomi økte salget med 46 prosent i tredje kvartal og gikk forbi Apple og hadde en markedsandel på 13 prosent, et knapt prosentpoeng bak Huawei. Xiaomi har satt et produksjonsmål på 240 millioner smarttelefoner i 2021.

Kinesiske Huawei, som hadde ambisjoner om å bli verdens største smarttelefonprodusent i 2020, er skadeskutt på grunn av skytset fra amerikanske sanksjoner. De selger nesten utelukkende smarttelefoner i Kina og enkelte andre asiatiske markeder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.