Partileder Annie Lööf bekreftet tirsdag morgen overfor svensk TV4 det hun tidligere har signalisert.

– Centern kommer til å stemme nei, og det er for å ikke gi Sverigedemokraterna innflytelse, sa Lööf.

Kristersson har foreslått at Moderaterna kan danne regjering sammen med Kristdemokraterna. Riksdagen skal stemme over denne konstellasjonen onsdag.

Både Centerpartiet og Liberalerna mener imidlertid at Kristerssons foreslåtte koalisjon vil bli avhengig av Sverigedemokraterna i Riksdagen. Begge de borgerlige partiene har derfor varslet at de onsdag vil stemme nei.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna utgjør den borgerlige Alliansen, som i utgangspunktet ønsket å danne regjering sammen. Men ingen av blokkene i Sverige fikk parlamentarisk flertall ettersom ingen vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Rett før klokken 11 publiserte Kristersson et Facebook-innlegg der han reagerte på Centerpartiets avgjørelse.

– I dag er en tung dag for Alliansen. Og historisk: Centerpatiet meddeler at de ikke bare vil takke nei til å sitte i en allianseregjering som jeg vil bygge og som Riksdagen stemmer over i morgen. De velger dessuten å stemme nei når Moderaterna og Kristdemokraterna er beredt til å erstatte Stefan Löfvens regjering og drive Alliansens felles politikk.

Etter det svenske valget i september har både Kristersson og Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven mislyktes i sine forsøk på å sette sammen en ny regjering. Likevel gjør altså Kristersson nå et nytt forsøk.

– Jeg har valgt å stille opp tross den åpenbare risikoen for ikke å bli godkjent denne gangen, sa Kristersson mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik skriver du en god jobbsøknad: Dette skal med, og dette styrer du unna
02:51
Publisert: